Students going the extra mile

Team Maastricht wint landelijke geneeskundewedstrijd

Enige zelfspot kan de organisatoren van de Rosalind Franklin Contest (RFC) niet worden ontzegd. Op de goodiebag die ze uitdelen, staat: ‘het is wit en het loopt in de weg’. Met daaronder de website artsinspe.nl. Zaterdag 13 mei waren de tasjes veelvuldig in Maastricht te zien, want in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht vond de zesde editie plaats van de RFC, de grootste interfacultaire geneeskundewedstrijd van Nederland. Het team van Maastricht werd eerste en sleep de titel ‘beste medische faculteit in de wacht.

Voor de wedstrijd kunnen alle medische faculteiten van ons land een team sturen met hun beste vijf derdejaarsstudenten, die het in verschillende theorie- en praktijkrondes tegen elkaar opnemen  Dit jaar moesten de deelnemers onder meer ziektebeelden herkennen aan de hand van foto’s en filmpjes, vragen beantwoorden over de medische geschiedenis en gezamenlijk als team praktijkopdrachten uitvoeren.

“Het idee voor de wedstrijd is zo’n twintig jaar geleden ontstaan aan de Charité universiteit in Berlijn, waar ik destijds docent was”, vertelt bestuursvoorzitter Martin Paul in zijn welkomstwoord. “Wij vonden dat er voor de geneeskundestudenten, die altijd heel hard moeten werken, ook iets ludieks moest worden georganiseerd.” Nadat hij voorzitter van de UM werd, besloot Paul de wedstrijd onder een nieuwe naam ook hier te introduceren.

Meyke Houben

Prijzen

Een team van 16 geneeskundestudenten is verantwoordelijk voor de organisatie van de RFC. “Geen eenvoudige opgave”, meent Bregt Broddin, lid van de commissie PR. “Met name het vinden van sponsoren is een behoorlijke klus. Desondanks hebben we voor deelnemende studenten, maar ook voor het publiek, dat door middel van stemkastjes kan meedoen, ook dit jaar weer veel en mooie prijzen.”

De deelnemers worden, eenmaal in Maastricht, flink in de watten gelegd. “Ze krijgen van ons een lunch, borrel, gezamenlijk diner en een overnachting aangeboden”, zegt Bregt. “Als je zoiets in het weekend organiseert, moet je de studenten wel iets extra’s bieden. Gelukkig is Maastricht een leuke stad, waar iedereen graag naar toe komt. De afgelopen jaren is het aantal inschrijvingen dan ook steeds gegroeid.”

Voor de komende edities gaat de organisatie de RFC nog meer onder de aandacht brengen in de universiteitssteden. Bregt: “Dat doen we via studenten van de studieverenigingen geneeskunde. Zij gaan de wedstrijd promoten. Zo hopen we dat ook meer publiek uit andere steden de deelnemers komt aanmoedigen.” Tot nu toe deden telkens zeven teams mee aan de RFC, maar de ultieme wens is dat uiteindelijk alle acht medische faculteiten een afvaardiging sturen. “Als ook Nijmegen nog zou meedoen, maakt dat de wedstrijd toch net iets specialer”, vertelt Bregt.

Eer

Prestige is de grootste drijfveer om mee te doen aan de RFC, meent Bregt. “Het zijn vaak de betere studenten die worden afgevaardigd. Zij zien het als een eer om hun faculteit te vertegenwoordigen. Daarnaast krijgt elk team een gerenommeerd specialist als coach. Behalve dat de studenten van hem of haar kunnen leren, breiden ze ook hun netwerk uit.”

De vorige edities van de RFC leverden de meeste keren een overwinning op voor de Universiteit Maastricht. Het is spannend, maar opnieuw blijkt het ‘all male’ team Maastricht met Stan, Hanno, Mitch, Bashar en Ali het sterkst en sluiten zij de dag als winnaar af.
 

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/RFCMaastricht of www.rfcmaastricht.nl.

Rosalind Franklin Contest

Lees ook

  • Met de dit jaar gestarte bachelor Computer Science versterkt de Universiteit Maastricht zijn positie verder als bèta-universiteit. De belangstelling voor de nieuwe opleiding was boven alle verwachting: zo’n 300 studenten uit alle hoeken van de wereld gingen in september aan de slag. “De...

  • De gezondheidszorg wordt geconfronteerd met beperkte middelen. Zonder slimme innovatie komt de kwaliteit van zorg voor alle patiëntengroepen in gevaar. Jessica Storm, alumna van de masteropleiding Healthcare Policy Innovation and Management, deed onderzoek naar de kosteneffectiviteit van...

  • Waren je examens voor jou echt een fluitje van een cent? Was je goed voorbereid en had je genoeg tijd over? Dan zal het werk van Anique de Bruin je leven niet veranderen. Maar voor alle anderen biedt de hoogleraar Self-regulation in Higher Education nuttige inzichten en hulpmiddelen. Samen met een...

Meer nieuws