24 mei 2017
Students going the extra mile

Team Maastricht wint landelijke geneeskundewedstrijd

Enige zelfspot kan de organisatoren van de Rosalind Franklin Contest (RFC) niet worden ontzegd. Op de goodiebag die ze uitdelen, staat: ‘het is wit en het loopt in de weg’. Met daaronder de website artsinspe.nl. Zaterdag 13 mei waren de tasjes veelvuldig in Maastricht te zien, want in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht vond de zesde editie plaats van de RFC, de grootste interfacultaire geneeskundewedstrijd van Nederland. Het team van Maastricht werd eerste en sleep de titel ‘beste medische faculteit in de wacht.

Prijzen

Een team van 16 geneeskundestudenten is verantwoordelijk voor de organisatie van de RFC. “Geen eenvoudige opgave”, meent Bregt Broddin, lid van de commissie PR. “Met name het vinden van sponsoren is een behoorlijke klus. Desondanks hebben we voor deelnemende studenten, maar ook voor het publiek, dat door middel van stemkastjes kan meedoen, ook dit jaar weer veel en mooie prijzen.”

De deelnemers worden, eenmaal in Maastricht, flink in de watten gelegd. “Ze krijgen van ons een lunch, borrel, gezamenlijk diner en een overnachting aangeboden”, zegt Bregt. “Als je zoiets in het weekend organiseert, moet je de studenten wel iets extra’s bieden. Gelukkig is Maastricht een leuke stad, waar iedereen graag naar toe komt. De afgelopen jaren is het aantal inschrijvingen dan ook steeds gegroeid.”

Voor de komende edities gaat de organisatie de RFC nog meer onder de aandacht brengen in de universiteitssteden. Bregt: “Dat doen we via studenten van de studieverenigingen geneeskunde. Zij gaan de wedstrijd promoten. Zo hopen we dat ook meer publiek uit andere steden de deelnemers komt aanmoedigen.” Tot nu toe deden telkens zeven teams mee aan de RFC, maar de ultieme wens is dat uiteindelijk alle acht medische faculteiten een afvaardiging sturen. “Als ook Nijmegen nog zou meedoen, maakt dat de wedstrijd toch net iets specialer”, vertelt Bregt.

Eer

Prestige is de grootste drijfveer om mee te doen aan de RFC, meent Bregt. “Het zijn vaak de betere studenten die worden afgevaardigd. Zij zien het als een eer om hun faculteit te vertegenwoordigen. Daarnaast krijgt elk team een gerenommeerd specialist als coach. Behalve dat de studenten van hem of haar kunnen leren, breiden ze ook hun netwerk uit.”

De vorige edities van de RFC leverden de meeste keren een overwinning op voor de Universiteit Maastricht. Het is spannend, maar opnieuw blijkt het ‘all male’ team Maastricht met Stan, Hanno, Mitch, Bashar en Ali het sterkst en sluiten zij de dag als winnaar af.
 

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/RFCMaastricht of www.rfcmaastricht.nl.

Door: Meyke Houben