Ron Heeren ontvangt de Thomsonmedaille

Prof. dr. Ron Heeren heeft voor zijn werk op het gebied van massaspectrometrie de prestigieuze Thomsonmedaille ontvangen. De International Mass Spectrometry Foundation (IMSF) reikt de medaille elke twee jaar uit voor “uitzonderlijke prestaties en bijzondere verdiensten in de internationale massaspectrometrie."

De Nederlandse Vereniging voor Massaspectrometrie (www.nvms.nl) nomineerde Heeren vanwege ‘zijn baanbrekende werk op het gebied van beeldvormende massaspectrometrie en instrumentatieontwikkeling’, maar ook voor ‘zijn uitstekende verdiensten voor de massaspectrometriegemeenschap als geheel’. De IMSF kende de prijs toe in 2020, maar de uitreiking liet vanwege COVID-19 op zich wachten. Heeren kreeg de medaille tijdens een groot, internationaal massaspectrometriecongres (IMSC2022) in Maastricht, waar hij voorzitter van is.

De tekst loopt door onder de foto

Ron Heeren receives the Thomson medal

Onderzoeksgemeenschap

Heeren werkt voornamelijk aan translationele beeldvormende massaspectrometrie: een techniek om de verdeling van biomoleculen in pathologisch weefselcoupes (dunne plakjes weefsel) in kaart te brengen. In 2014 richtte hij het Maastricht MultiModal Molecular Imaging institute (M4i) op, dat nu een van de meest toonaangevende imaging instituten ter wereld is, met veel multidisciplinaire samenwerkingen. Hij is al jaren actief in vele professionele organisaties die onderzoek en onderwijs op het gebied van massaspectrometrie promoten. Heeren: “Deze prijs is voor mij persoonlijk heel bijzonder, omdat het de erkenning weerspiegelt van de wereldwijde massaspectrometriegemeenschap. Een gemeenschap waar ik en mijn team met veel plezier aan bijgedragen tijdens onze reis door de fascinerende wereld van massaspectrometrie. Het heeft ons geweldige wetenschap en fantastische vrienden over de hele wereld gebracht. Ik vind het ook leuk dat deze prijs nu (door COVID) in Maastricht uitgereikt werd in het bijzijn van zoveel vrienden van over de hele wereld. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle mensen en organisaties die me hebben gesteund om te komen waar ik nu ben en het hebben mogelijk gemaakt dat ik deze eer mag ontvangen.”

Vernoemd

Ron Heeren is de derde Nederlandse wetenschapper die de Thomsonmedaille ontvangt sinds de deze internationale prijs in 1985 werd ingesteld. De medaille is vernoemd naar Sir J. J. Thomson, de natuurkundige die meer dan 100 jaar geleden verantwoordelijk was voor de eerste massaspectrograaf. Hij voorspelde destijds al veel kenmerken van de moderne massaspectrometrie. Hij ontdekte het elektron met behulp van massaspectrometrie, en won in 1906 de Nobelprijs voor zijn baanbrekende onderzoek.

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?