4 februari 2019
4 februari: Wereld Kanker Dag

Protonentherapie: op zoek naar het ‘hoe?’

In Maastricht begint MAASTRO clinic dit jaar met protonentherapie; de nieuwe veelbelovende bestralingsvorm in de behandeling van kanker. Het ‘wat en waarom’ is geen vraag meer. Bestraling met protonen in plaats van met fotonen kan voor sommige vormen van kanker veel verschil maken. De grootste vraag draait om het ‘hoe’: hoe kan de therapie het beste kan worden toegepast, onder andere in combinatie met andere behandelingen? Wat is de optimale dosis? Deze en andere vragen gaan onderzoekers van de Universiteit Maastricht en MAASTRO clinic beantwoorden, in samenwerking met collega’s van vier andere universiteiten. Het consortium kreeg er 1,7 miljoen euro subsidie voor van Stichting KWF Kankerbestrijding.

Door: Femke Kools