Prof. dr. Olaf Sleijpen in directie De Nederlandsche Bank

Prof. dr. Olaf Sleijpen, hoogleraar Europees Economisch Beleid aan de UM, treedt per 1 februari toe tot de directie van De Nederlandsche Bank (DNB). Sleijpen is momenteel divisiedirecteur bij DNB. Hij wordt in zijn nieuwe functie als directielid verantwoordelijk voor de portefeuille Monetaire Zaken; onder meer economisch beleid en onderzoek, financiële stabiliteit, financiële markten, betalingsverkeer en statistiek.

Sleijpen neemt waar voor Job Swank

Minister Hoekstra van Financiën heeft Sleijpen vrijdag voorgedragen voor benoeming bij koninklijk besluit. Sleijpen neemt de portefeuille waar voor Job Swank, die wegens langdurige ziekte sinds juni vorig jaar zijn functie als directielid niet kan uitoefenen.

DNB-president Klaas Knot: “Het is verdrietig dat Job Swank nog ziek is en dat onduidelijk is hoe lang zijn herstel nog zal duren. Met Olaf Sleijpen krijgen we er in onze directie iemand bij met veel ervaring en deskundigheid op het gebied van monetaire en economische vraagstukken. Zijn brede nationale en internationale netwerk en ervaring bij de ECB zullen bijdragen aan de effectiviteit van DNB in Nederland en in Europa.”

Achtergrond prof. dr. Sleijpen

Prof. dr. Sleijpen, sinds 2018 divisiedirecteur Toezicht Verzekeraars bij DNB heeft een lange staat van dienst binnen de financiële sector. Zowel publiek als privaat bekleedde hij verschillende managementfuncties, waarvan de laatste negen jaar als divisiedirecteur bij DNB. Daarvoor had hij managementfuncties bij pensioenuitvoerder APG en pensioenfonds ABP. Tussen 2001 en 2004 was Sleijpen adviseur van Wim Duisenberg bij de Europese Centrale Bank. Sleijpen studeerde economie aan de Universiteit Maastricht, en promoveerde in de macro-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Lees ook

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.

  • Twee jaar geleden startten de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit met een gezamenlijk aanbod om meer eerstegraads leraren voor de klas te krijgen in Limburg. De aandacht richtte zich toen op zij-instromers van buiten het onderwijs en op tweedegraads leraren die hun eerstegraads...