OmniUM is er voor iedereen
Als internationale en diverse universiteit waar iedereen welkom is, ziet de Universiteit Maastricht het als haar verantwoordelijkheid om te laten zien dat het mogelijk is om op een respectvolle en menselijke manier met elkaar in gesprek te gaan. Juist op een universiteit moet er ruimte zijn voor verschillende perspectieven, maar wel in een open en respectvolle dialoog.
Daarom is er aan het begin van 2024 besloten om een UM-breed dialoogplatform op te richten waar er ruimte is voor betekenisvolle maatschappelijke gesprekken: OmniUM. De naam OmniUM betekent in het Latijn ‘van ons allemaal’. OmniUM biedt zowel studenten als medewerkers de mogelijkheid om ideeën omtrent relevante maatschappelijke vraagstukken ter discussie te stellen. Vervolgens ligt het bij de studenten en medewerkers zelf om deze maatschappelijke vraagstukken verder uit te werken tot constructieve sessies. Deze sessies kunnen in verschillende vormen plaatsvinden, belangrijk is dat er voor deelnemers genoeg ruimte is om te reflecteren en met elkaar in gesprek te gaan, denk daarom bijvoorbeeld aan dialoogsessies, paneldiscussies, interviews of debatten.
Er hebben sinds de start van het academisch jaar al twee OmniUM events plaatsgevonden. Het eerste event, een debat met als thema ‘raise your voice’, vond plaats in september en was gericht op studenten. Het voornaamste doel van deze sessie was om relevante maatschappelijke onderwerpen die studenten aangaan, onder de aandacht te brengen. Tijdens de sessie werden de studenten uitgedaagd om ideeën en standpunten te delen en deze ter discussie te stellen. De studenten gingen daarna onder begeleiding van een OmniUM gids op verschillende manieren met elkaar het gesprek aan.
Klik op het icoontje om alle foto's te bekijken
De laatste editie van OmniUM vond plaats op 1 oktober. Het Diversity & Inclusivity Office organiseerde een Keti Koti Dialogue Table in samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel. Tijdens deze avond werden studenten en medewerkers van verschillende achtergronden uitgenodigd om te reflecteren op de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. Het doel van deze gestructureerde dialoogtafel was om verschillende persoonlijke ervaringen en inzichten over racisme, discriminatie en uitsluiting op een constructieve manier te delen volgens een speciaal ontwikkelde methode van afwisselend spreken, luisteren, stil zijn en reflecteren.
Door het jaar heen zal OmniUM nog meer sessies faciliteren. Wil je iets op de agenda zetten? Of heb je advies nodig? Stuur dan een mail naar omnium-ssc@maastrichtuniversity.nl.
Tekst: Sanne Handels
Fotografie: Philip Driessen
De foto’s zijn gemaakt bij het ‘raise your voice’ debat.
Lees ook
-
Wij zijn als UM-gemeenschap diep geraakt door de verwoestende aardbeving die Marokko heeft getroffen. We leven mee met iedereen die op wat voor manier dan ook getroffen is door deze ramp.
-
Samen met jou stellen wij een uniek programma op maat samen, waarbij we rekening houden met ieders wensen en behoeften.