Nieuwe testen leiden tot snellere diagnostiek bij infecties en adequatere antibioticabehandeling
Dankzij twee vernieuwde testen kan de veroorzaker van een infectie sneller opgespoord worden. Patiënten kunnen hierdoor 16 uur eerder het goede antibioticum toegediend krijgen. Te brede en overbodige antibiotica kunnen sneller gestopt worden en (onnodig) antibioticumgebruik verminderd. Niet alleen de ontwikkeling van deze testen, ook meer aandacht voor de invoering ervan in de dagelijkse praktijk zijn van belang voor een optimaal antibioticumbeleid. Dit zijn de conclusies van Judith Beuving in haar proefschrift “Rapid diagnosis of bloodstream infection – From theory to clinical practice.”
Noot voor de pers:
Judith Beuving promoveert 26 mei 2016 aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Judith Beuving, e-mail: judithbeuving@gmail.com.
Lees ook
-
Carlos Mota ontwikkelt nieuwe in vitro-modellen om onderzoek te doen naar nierziekten. Voor zijn NEPHRON-project kreeg hij de ERC Consolidator Grant.
-
Twee onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Consolidator Grant van de European Research Council. Daarmee kunnen zij de komende jaren een wetenschappelijk onderzoeksteam opzetten voor studies naar 3D-geprinte modellen van een menselijke nier en naar vrouwelijke gastarbeiders uit Zuid-Europa die in de tweede helft van de 20e eeuw richting Noordwest-Europa kwamen.
-
Onderzoekers van CARIM en MUMC+ ontdekten een mogelijke nieuwe behandeloptie voor patiënten met diastolisch hartfalen en boezemfibrilleren.