Nieuwe testen leiden tot snellere diagnostiek bij infecties en adequatere antibioticabehandeling

Dankzij twee vernieuwde testen kan de veroorzaker van een infectie sneller opgespoord worden. Patiënten kunnen hierdoor 16 uur eerder het goede antibioticum toegediend krijgen. Te brede en overbodige antibiotica kunnen sneller gestopt worden en (onnodig) antibioticumgebruik verminderd. Niet alleen de ontwikkeling van deze testen, ook meer aandacht voor de invoering ervan in de dagelijkse praktijk zijn van belang voor een optimaal antibioticumbeleid. Dit zijn de conclusies van Judith Beuving in haar proefschrift “Rapid diagnosis of bloodstream infection – From theory to clinical practice.”

 

Noot voor de pers:
Judith Beuving promoveert 26 mei 2016 aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht. Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Judith Beuving, e-mail: judithbeuving@gmail.com.

Lees ook

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.