Miljoenen voor ontwikkeling Einstein Telescope
De bouw van de Einstein Telescope begint pas na 2028, maar de voorbereidingen lopen volop. Om ervoor te zorgen dat de innovatieve technologieën op tijd klaar zijn, kent NWO een subsidie van 3 miljoen euro toe aan het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) en haar universitaire partners, de Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht, voor onderzoek dat de Einstein Telescoop mogelijk moet maken.
De Einstein Telescope gaat met een nu nog onmogelijke nauwkeurigheid op zoek naar zwaartekrachtgolven afkomstig van botsende zwarte gaten en andere kosmische ‘ongelukken.’ Veel van de essentiële apparatuur waarmee de telescoop zijn werk gaat doen, vergt doorontwikkeling om de vereiste specificaties te halen. Werk aan de winkel dus voor hoofdonderzoeker prof. dr. Stefan Hild en zijn collega’s bij de onderzoeksgroep Gravitational Waves and Fundamental Physics van de Faculty of Science and Engineering.
Zwaartekrachtgolven zijn onnoemelijk kleine fenomenen, hun signaal sneeuwt al onder door de kleinste verstoringen. Onderdrukking van die ruis is daarmee één van de grootste uitdagingen waar de onderzoekers aan werken. Zelfs het trillen van atomen in de spiegels van de telescoop verstoort het signaal al. Extreme kou, dicht bij het absolute nulpunt, nieuwe materialen, waarvan de atomen minder trillen, en een ophangsysteem dat doodstil hangt, moeten de oplossing bieden. Juist voor de ontwikkeling hiervan maakt NWO 3 miljoen euro vrij uit de Open Competitie ENW-XL. “Met deze beurs kunnen we grote stappen zetten in het ontwikkelen van onze ideeën over hoe we de Einstein Telescope daadwerkelijk kunnen realiseren”, zegt dr. Sebastian Steinlechner, co-onderzoeker bij de Universiteit Maastricht.
Ongeveer de helft van de gefinancierde promovendi en postdocs gaat in Maastricht aan de slag. Veel van de technieken die ze ontwikkelen, zullen uiteindelijk hun weg naar Maastricht vinden, waar ze in de ETPathfinder samengebracht en geverifieerd worden. Uiteindelijk zullen de waarnemingen van de Einstein Telescope niet alleen licht schijnen op zwarte gaten, maar ook inzicht verschaffen in de zwaartekracht en ons heelal. Los daarvan zullen de technische doorbraken waaraan de onderzoekers werken hun weg naar allerlei takken van wetenschap en techniek buiten de sterrenkunde vinden. De economische impact van de ontwikkeling van de telescoop kan daarmee enorm zijn.

Lees ook
-
Ouders betrekken bij AI: Universiteit Maastricht versterkt wetenschapswijsheid in Limburg
Hoe kun je als ouder beter begrijpen wat kunstmatige intelligentie (AI) betekent voor het onderwijs van je kind? Onder leiding van dr. Martijn Boussé start de Universiteit Maastricht een innovatief project dat ouders van middelbare scholieren in Limburg actief betrekt bij het ontwikkelen van...
-
Twee nieuwe academische opleidingen in Venlo van start
Twee opleidingen, één van de Universiteit Maastricht en één van de universiteiten in Maastricht en Nijmegen, mogen beginnen. Beide technisch-natuurwetenschappelijke opleidingen staan in het teken van een duurzame wereld en zijn onderdeel van de Faculty of Science and Engineering. De opleidingen...
-
UM-student Natasha Lawrie onderzoekt Borneose olifant: “Ik had maar één week om ze te vinden”
Natasha Lawrie, bachelorstudent van het Maastricht Science Programme, trok 4 maanden door het regenwoud van Sabah en deed daar verrassende ontdekkingen over het eetgedrag van de bedreigde Borneose olifant.