Meer vis voor de voedselbank
Kunnen we klanten van de voedselbank blij maken met bijvangst? Madhura Rao, onderzoekster aan de Universiteit Maastricht, wilde weten of het doneren van overtollig gevangen vis aan voedselbanken een welkome aanvulling zou zijn op de pakketten én bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Het lijkt een mooie win-win situatie, maar uit haar onderzoek blijkt dat er wel wat haken en ogen aan zitten aan zo’n constructie.
Red de babyvisjes
Sinds een paar jaar mogen vissers hun bijvangst, die ondermaats of buiten het quota is, niet meer terug in zee gooien. Deze EU-maatregel roept heftige reacties op. Dierenbeschermers betreuren het dat babyvisjes geen kans krijgen om verder te groeien en zich voort te planten. Vissers zijn boos, want hun schepen zijn niet ingericht voor het meenemen van die extra, ongewenste vracht. Door deze zogenaamde aanlandplicht worden ze gedwongen om selectiever te vissen, maar ook dat heeft zijn beperkingen en grenzen. Bovendien is niet duidelijk wat met de bijvangst gebeurd. Soms worden partijen gewoon vernietigd bij gebrek aan een goede bestemming.
Meer vis eten
Samen met studenten van het University College Venlo heeft Rao uitgezocht of bijvangst een interessant product zou zijn voor bijvoorbeeld voedselbanken. Uit het onderzoek blijkt inderdaad dat ontvangers van voedselpakketten graag meer vis zouden willen eten. Vanwege de voedingswaarde, voor de afwisseling of uit religieuze motieven. Maar dan moet deze vis, net als andere voedseldonaties, wél veilig, gebruiksklaar en consumentvriendelijk aangeleverd worden.
Haken en ogen
Het lijkt een aantrekkelijk idee om ongewenste bijvangst aan de voedselbank te doneren. In de praktijk blijken er echter nogal wat haken en ogen aan te zitten. Het transporteren en bewaren moet gebeuren volgens bepaalde vereisten, denk aan koeling. Bovendien moet de bijvangst klaar gemaakt worden voor consumptie. Wie organiseert en betaalt dat allemaal? En hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd? Incidenteel zijn er sympathieke initiatieven, bijvoorbeeld door Rotterdamse vissers die als kerstactie zelf hun bijvangst klaarmaken en bakken voor dak- en thuislozen. Maar om bijvangst op grote schaal te gaan doneren zal er nog het één en ander uitgezocht en geregeld moeten worden.
Lees ook
-
NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen
Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager.
-
Leren van gerechtelijke dwalingen dankzij nieuwe Europese database EUREX
Waarom zitten onschuldigen soms jarenlang vast? De European Registry of Exonerations (EUREX) brengt gerechtelijke dwalingen in Europa in kaart die uiteindelijk hebben geleid tot vrijspraak. Het doel is om nieuwe misstappen te voorkomen.
-
Vidi-beurzen voor UM-onderzoeken naar beauty-deeltjes en lobbyisten in Brussel
Twee wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM), Keri Vos en Iskander de Bruycker, krijgen een Vidi-beurs van €800.000,- voor hun onderzoeksprojecten.