24 mei 2018

Maastrichtse technologie maakt gelijktijdige beeldvorming en identificatie van lipiden mogelijk

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en onderzoekers uit Denemarken en Duitsland hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om lipiden in lichamelijk weefsel heel nauwkeurig in beeld te brengen. Lipiden zijn essentiële bouwstenen van elke cel in ons lichaam en hebben grote diagnostische waarde voor allerlei ziekten, zoals kanker, beroerte en Alzheimer. Tot nog toe was het vrijwel onmogelijk om deze moleculen tegelijkertijd precies te lokaliseren, analyseren en identificeren. “Dankzij onze nieuwe techniek kunnen medische onderzoekers in de nabije toekomst de ernst van verschillende ziekteprocessen vaststellen, doordat zij precies weten hoe en waar in het aangetaste weefsel lipiden veranderen”, aldus professor Ron Heeren, universiteitshoogleraar in Maastricht. De bevindingen van het onderzoeksteam zijn deze week gepubliceerd in het vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift Nature Methods.