Maastrichtse onderzoeksinstituten M4I en MERLN partner binnen nieuwe nationale samenwerking

Onderzoeksinstituten M4I en MERLN, beide onderdeel van Universiteit Maastricht (UM), zijn vanaf 1 januari 2025 partner binnen een gloednieuw nationaal samenwerkingsverband. Het Nijmeegse laser- en magnetenlab HFML-FELIX gaat per die datum verder als NWO-Instituut binnen de Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten NWO-I. De twee Maastrichtse instituten fungeren als officiële partner van dit unieke stukje grootschalige wetenschappelijke infrastructuur binnen Nederland. Naast NWO, de Radboud Universiteit en UM zijn nog vijf universiteiten betrokken bij deze bijzondere samenwerking.

Over HFML-FELIX

Bij HFML-FELIX in Nijmegen wordt baanbrekend onderzoek gedaan naar de eigenschappen en het gedrag van (nieuwe) materialen en moleculen. Dit lukt door ze bloot te stellen aan extreme omstandigheden, waaronder zeer hoge magneetvelden en krachtige vrije-elektronenlasers. Het is de enige plek ter wereld waar deze twee technieken ook nog eens met elkaar gecombineerd kunnen worden. 

Daarmee draagt HFML-FELIX bij aan belangrijke onderzoeksvelden, waaronder de materiaalkunde, geneeskunde en astronomie. Bijvoorbeeld met onderzoek naar het vroeg detecteren van ziektes, de samenstelling van atmosferen rond planeten, of het vinden van nieuwe materialen met veelbelovende eigenschappen, zoals grafeen. Ook wordt gewerkt aan innovaties die nodig zijn voor de energietransitie.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ondertekening

Massaspectrometrie en bioprinting

“We hebben de afgelopen jaren samengewerkt met HFML-FELIX om de fundamentele principes van magnetisch zweven te begrijpen, zodat we de zelfassemblage van cellen kunnen bevorderen en op die manier nóg beter menselijke weefsels kunnen nabootsen voor toepassingen in de regeneratieve geneeskunde“, aldus professor Lorenzo Moroni, wetenschappelijk directeur van MERLN. 

“HFML-Felix biedt een unieke infrastructuur voor gedetailleerde interdisciplinaire studies met grote impact in technische en biomedische wetenschappen”, zegt ook Ron Heeren, directeur van M4I. “De complementariteit met M4I is een gezonde basis voor de verdere ontwikkeling van gezamenlijke imaging programma’s, met een focus op de analyse van moleculaire structuren in cellen en weefsels.”

Tekst: Mark van der Linde
Fotografie: Astrid Eckert

Lees ook

  • NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen

    Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager.

    NWO logo on grey background
  • Eerste synthetische menselijke tweeling-embryo

    Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

    Placeholder
  • Kan slim operatiemes de hersenchirurg helpen bij het verwijderen van tumoren?

    Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

    Placeholder