Maastricht Young Academy van start
Twaalf jonge wetenschappers, geselecteerd vanuit de zes faculteiten, hebben naar KNAW-voorbeeld het initiatief genomen om samen een Maastrichtse variant te starten van de Jonge Akademie.
Maastricht Young Academy in L1 Avondgasten
Anique de Bruin en Blanche Schroen vertellen in het tv-programma Avondgasten op L1 over de onlangs opgerichte Maastricht Young Academy
Deze Maastricht Young Academy (MYA) wordt een dynamisch en innovatief platform waarin talentvolle wetenschappers vanuit allerlei disciplines visies ontwikkelen over wetenschap, wetenschapsbeleid en wetenschapscommunicatie.
De MYA opereert als onafhankelijk platform binnen de UM en kan fungeren als adviesorgaan voor het College van Bestuur en andere relevante gremia. Naast het gevraagd en ongevraagd uitbrengen van adviezen, gaat de MYA ook activiteiten (lezingen e.d.) organiseren binnen zowel de UM als voor een breder publiek in Limburg en de Euregio. Hoe het platform precies gaat functioneren wordt de komende tijd verder uitgewerkt door de leden zelf.
De leden van de MYA zijn:
FHML
- Dr. Blanche Schroen
- Dr. Anique de Bruin
FPN
- Dr. Jill Lobbestael
- Dr. Federico de Martino
FHS
- Dr. Steven Kelk
- Prof.dr. Melissa Siegel
FL
- Dr. Bram Akkermans
- Dr. Mariolina Eliantonio
SBE
- Dr. Caroline Goukens
- Dr. Mathias Staudigl
FASoS
- Dr. Anna Harris
- Dr. Tamar Sharon
Lees ook
-
Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics and impact of inpatient aggression in forensic mental health care’
-
Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.
-
Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou!