Lobke Meels - van onderzoek naar commerciële producten
Met een bachelordiploma Biomedical Sciences heb je ruime keuze waar je je gedetailleerde kennis over ziekte en gezondheid wilt toepassen. Of je nu in het lab of daarbuiten wilt werken. Lobke Meels is een inspirerend voorbeeld van een carrière buiten het lab. Ze combineerde haar bacheloropleiding Biomedical Sciences met een master in gezondheidseconomie en -management en werkt nu aan het omzetten van onderzoek in commerciële medische producten.
Duik er diep in
Geef Lobke een onderwerp dat haar interesseert en ze duikt er diep in om er alles over te leren. "Ik wist dat ik in de medische sector wilde werken, en Biomedical Sciences leert je alles over geneeskunde en het menselijk lichaam tot op moleculair niveau." Lobke specialiseerde zich in moleculaire diagnostiek en werkte tijdens een tussenjaar als onderzoeksassistent op de afdeling Pathologie van het MUMC+, waar ze onderzoek deed naar potentiële biomarkers voor niercelcarcinoom. "Ik combineerde dat met een parttime onderzoeksfunctie bij een medische start-up die prognostische tests voor melanoom in een vroeg stadium ontwikkelde."
Een veelgevraagde combinatie
Omdat het een start-up was, raakte Lobke ook betrokken bij alle managementgebieden van het bedrijf: "IP, technologiebeoordeling, kwaliteitsbeheer... al deze gebieden komen samen om onderzoek om te zetten in commerciële producten." Om meer te leren, of beter gezegd om er dieper in te duiken, schreef Lobke zich in voor een master in gezondheidseconomie en -management.
"Het masterprogramma was erg populair, dus ik verwachtte niet dat ik geaccepteerd zou worden zonder een managementachtergrond. Het blijkt dat studenten met een achtergrond in Biomedical Sciences graag gezien zijn bij masters in gezondheidsmanagement , omdat er tegenwoordig veel vraag is naar deze combinatie op de arbeidsmarkt."
Het blijkt dat studenten met een achtergrond in Biomedical Sciences graag gezien zijn bij masters in gezondheidsmanagement , omdat er tegenwoordig veel vraag is naar deze combinatie op de arbeidsmarkt.
Geautomatiseerde weefseldetectie
Na haar master begon Lobke bij Xyall, een MedTech-bedrijf dat gespecialiseerd is in geautomatiseerde weefseldissectie technologie. "Wanneer tumorweefsel van een patiënt wordt afgenomen, ondergaat het een reeks stappen om tot de uiteindelijke diagnose te komen. Deze stappen worden handmatig uitgevoerd door pathologen, technici en moleculaire diagnostici. Dit proces is arbeidsintensief, tijdrovend en gevoelig voor fouten en contaminatie. Ons bedrijf, Xyall, heeft een oplossing ontwikkeld om de workflow voor weefseldissectie te digitaliseren en te automatiseren om pathologen te helpen meer betrouwbare moleculaire diagnostische testresultaten te verkrijgen. De technologie combineert een hoge mate van precisie en reproduceerbaarheid in een volledig geïntegreerde oplossing, waardoor een nauwkeurige en efficiënte selectie van monsters voor moleculaire analyse mogelijk wordt."
Management vanuit het perspectief van een laborant
Lobke combineert biomedische kennis met economie als productmanager, om ervoor te zorgen dat de producten van Xyall voldoen aan de eisen van de klant. "Ik ben betrokken bij de roadmap van onze automatiseringsapparaten, om ze verder te positioneren op de medische markt. We richten ons nu op onderzoeksfaciliteiten in de VS, maar ons doel is om het klinisch te implementeren, zodat individuele patiënten kunnen worden gediagnosticeerd met een nauwkeurig geautomatiseerd systeem. Ik heb het voordeel dat ik weet hoe het is om in een laboratorium te werken en wat de behoeften van laboranten zijn."
Ik heb het voordeel dat ik weet hoe het is om in een laboratorium te werken en wat de behoeften van laboranten zijn.
Lees ook
-
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
Wanneer twee gedreven geesten elkaar ontmoeten, kunnen er geweldige dingen gebeuren. Een paar maanden geleden kwam Lucas, student Human Movement Sciences, Juan tegen, een alumnus van Governance and Leadership in European Public Health, tijdens een Maastricht Social Run. Een gesprek over trainen voor het IRONMAN® Europees Kampioenschap en werken voor de KNCV Tuberculose Stichting leidde tot een samenwerking om het internationale bewustzijn over tuberculose, een van de dodelijkste infectieziekten ter wereld, te vergroten.