Langjarig onderzoek naar effect leefstijl op biologische klok

Wetenschappers uit Nederland en Canada gaan onderzoeken of leefstijlverandering een gunstig effect heeft op het herstel van het dag- en nachtritme bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. De Nederlandse onderzoekers, onder wie hoogleraar Patrick Schrauwen van de Universiteit Maastricht, concludeerden eerder al dat mensen met aanleg voor diabetes type 2 een verstoord dag- en nachtritme hebben, ook wel 'biologische klok' genoemd. Ook is bekend dat mensen die bijvoorbeeld in ploegendienst werken een groter risico lopen op diabetes type 2.

Tijdgebonden

Voor dit onderzoek werkt Schrauwen onder anderen samen met zijn Canadese collega prof. dr. André Carpentier van de Université de Sherbrooke. “Met het onderzoek zien we welke tijdgebonden leefstijlinterventies invloed hebben op de stofwisseling van mensen met een hoog risico op diabetes type 2. Vanuit deze resultaten gaan we effectieve leefstijlinterventies ontwikkelen om het risico op diabetes type 2 bij hen te verkleinen”, vertelt Schrauwen. Er bestaan al duidelijke aanwijzingen dat eten, bewegen en slapen op de ‘juiste tijden’ een gunstige invloed heeft op de gezondheid van mensen. ‘’Het kan veel uitmaken of we juist in de ochtend, middag of avond bewegen'', aldus Schrauwen, hoofdprojectleider van het nieuwe onderzoek. 

Internationaal

Het langdurige internationale onderzoek genaamd ‘The right timing to prevent type 2 Diabetes’ (TIMED) is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. Het Diabetes Fonds, ZonMw, Health Holland, CIHR en private partners leveren een gezamenlijke bijdrage van ongeveer 5 miljoen euro.

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...