24 februari 2017

Lancering website NIEM

Hoe kunnen we de integratie van vluchtelingen verbeteren? Het meest omvangrijke onderzoeksproject in de Europese Unie over het integratiebeleid ten aanzien van vluchtelingen lanceert zijn website ‘Forintegration.eu’.

Wat zijn de voorwaarden voor vluchtelingen om te kunnen naturaliseren in de individuele lidstaten van de Europese Unie? Hoe is de toegang tot onderwijs, arbeidsmarkt, gezondheidszorg en huisvesting geregeld? Onderzoeksresultaten gerelateerd aan de verschillende aspecten van het nationaal integratiebeleid met betrekking tot vluchtelingen zullen gepubliceerd worden in een nieuwe website ‘Forintegration.eu’.

‘Forintegration.eu’ is een bron van informatie over de situatie van vluchtelingen in Europa en zal de onderzoeksresultaten van het National Integration Evaluation Mechanism (NIEM) presenteren. ‘Forintegration.eu’ zal alle relevante data op één platform verzamelen en toegang bieden tot diverse verslagen van bijeenkomsten, conferenties en andere evenementen die georganiseerd worden in het kader van het NIEM project. Daarnaast bevat de website een rubriek met up-to-date informatie over aankomende evenementen die betrekking hebben op de integratie van vluchtelingen in de verschillende Europese lidstaten.

Het in 2016 gestarte NIEM project heeft als centrale doelstelling de kwaliteit en de effectiviteit van het integratieproces van vluchtelingen te verbeteren. De komende zes jaar zullen onderzoekers van academische instellingen en vooraanstaande non-gouvernementele organisaties (NGOs) het integratiebeleid voor vluchtelingen in 15 Europese lidstaten onderzoeken.

Het onderzoeksproject wordt mede gefinancierd door het Asylum, Migration and Integration Fund (AMIF).

Perscontact aan de Universiteit Maastricht:

Dersim Yabasun, dersim.yabasun[at]maastrichtuniversity[dot]nl

Natasja Reslow, n.reslow[at]maastrichtuniversity[dot]nl

http://www.forintegration.eu