Kunstmatige intelligentie gaat helpen zorgen voor patiёnten met dementie

Bij de zorg voor patiënten met dementie komen veel zorgverleners kijken. Volgens Dr. Stelios Asteriadis kan technologie daar een waardevolle aanvulling op zijn: technologie kan patiënten helpen om onafhankelijker te leven, terwijl het dokters helpt om geïnformeerd te blijven. De komende drie jaar bundelen hij en zijn team de krachten met 13 partners om deze visie te realiseren binnen het Europese project PROCare4Life. 

“We proberen de communicatie in de gezondheidszorg 'rond' te maken door de juiste mensen te betrekken bij het delen van de juiste informatie”, aldus Dr. Asteriadis. “Ons doel is om patiënten te helpen communiceren met hun dokters en om ze te helpen onafhankelijk te wonen.” Een deel van die hulp komt in de vorm van technologie, die data verzamelt om geanalyseerd te worden door state-of-the-art kunstmatige intelligentie.

Dr. Asteriadis: “Stel je voor dat sensoren meten hoe iemand met de ziekte van Parkinson loopt, of hoe verward iemand met de ziekte van Alzheimer zich voelt. Deze informatie gaat naar hun zorgverleners.” Het PROCARE4Life-platform moet een directe terugkoppeling gaan geven: noodgevallen zoals een val of een gevaarlijk hoge hartslag worden onmiddellijk naar dokters doorgezet, zodat ze in actie kunnen komen.
 

Power to the patient

PROCare4Life richt zich echter niet alleen op informatievoorziening van zorgverleners. Ook de patiënten zelf vormen een belangrijke doelgroep. “We willen patiënten veerkrachtiger maken door ze informatie te geven over hun eigen status”, legt Dr. Asteriadis uit. “Hoe gaat het met ze? Hoe kunnen ze zich gezondere gewoonten eigen maken? Ons platform herinnert ze bijvoorbeeld aan hun doktersadvies, of suggereert cognitieve spelletjes om te spelen. Dat soort spelletjes zijn bewezen goed voor mensen met de ziekte van Alzheimer.”
 

Kunstmatige intelligentie voor gepersonaliseerde zorg

Binnen PROCare4Life brengen alle 14 projectpartners hun eigen expertise in. De Universiteit Maastricht zal zich richten op kunstmatige intelligentie die menselijke activiteit kan herkennen. Het is echter best ingewikkeld om een machine te laten herkennen waar iemand mee bezig is. Het wordt nog moeilijker als zo’n machine op basis van observaties moet concluderen hoe het met iemand gaat. Dr. Asteriadis: “Wat voor jou normaal is, is dat voor mij misschien niet. Om dat probleem te omzeilen maken modellen van gedrag en activiteit, die de gewoontes en gezondheidsstatus van individuele personen in beschouwing nemen. Die modellen worden aangestuurd door kunstmatige intelligentie.”

“We gaan ook werken aan het samenvoegen van verschillende soorten data uit verschillende bronnen. Denk aan het combineren van informatie over iemands gezondheid met gegevens over leeftijdsgroepen, medicijngebruik, activiteit en hoe goed iemand presteert bij het spelen van cognitieve spellen. We brengen al die informatie samen, en de uitkomst draagt bij aan het totaalbeeld van iemands welzijn.”
 

Bouwen op ervaring

Dr. Asteriadis en zijn team maakten eerder deel uit van ICT4Life, een door de EU gefinancierd project dat op kleinere schaal werkte aan breed gecoördineerde zorg (zogeheten ‘integrated care’). De technologie die voor ICT4Life ontwikkeld is, werd al succesvol getest in Hongarije, Spanje en Frankrijk.

“Het verschil met eerdere initiatieven zoals ICT4Life – waar we een boel kennis uit gaan putten – is dat we meer patiënten in meer Europese landen willen bereiken. Het ultieme doel is om met 1500 patiënten te gaan werken, die elk verschillende van onze technologieën gaan testen. Dankzij onze partnerschappen met ICT-bedrijven, die zich specifiek richten op het monitoren van lichamelijk welzijn, zullen we in staat zijn om meer sensoren in te zetten voor de analyse van menselijk gedrag. Dit keer ligt de nadruk ook veel meer op het versterken van de positie van de patiënt zelf.”
 

UM Team PROCare4Life

Stelios Asteriadis (boven) is universitair hoofddocent bij het Department of Data Science and Knowledge Engineering, waar hij het Affective & Visual Computing Lab (AVCL) coördineert. Ook AVCL-onderzoekers Esam Ghaleb (midden) en Bulat Khaertdinov (onder) maken deel uit van PROCare4Life.

PROCare4Life loopt tot en met 31 december 2022. Het project wordt gefinancierd door een Horizon 2020-subsidie van de Europese Unie en omvat 14 partners uit heel Europa.

Lees verder (Engelstalig)
Lees meer over PROCare4Life
DKE Affective and Visual Computing Lab

Het ultieme doel is om met 1500 patiënten te gaan werken.  

Dr. Stelios Asteriadis

Lees ook