Kamerbrief onderwijsminister: dreun voor onderwijs en regio komt dichterbij

15 oktober 2024

Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig voorbij te gaan aan de noodzaak tot passend beleid waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven in Limburg afgelopen tijd voortdurend op hebben gewezen. Passende regels met oog voor regionale verschillen zijn namelijk harde noodzaak om in Limburg kaalslag in het onderwijs te voorkomen en om voldoende professionals op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de regio en Nederland. 

In de Kamerbrief stuurt de minister aan op een zo strikt mogelijk vasthouden aan, en terugkeren naar het Nederlands als onderwijstaal voor alle bacheloropleidingen in Nederland. Het getuigt van een niet-realistische kijk op wat het hoger onderwijs is in Nederland: een internationale sector. Dat geldt ook voor de Universiteit Maastricht (UM), een internationale universiteit met een uniek profiel, sterk verankerd in een internationale regio. De diversiteit van de UM – let wel: zowel van studenten als van medewerkers – is van grote waarde voor universiteit en regio. Juist als internationale universiteit blijft zij haar rol als motor voor sociaal-economische ontwikkeling in de regio spelen.

Al eerder was duidelijk wat een rigoureuze stop op de instroom van internationale studenten voor de regio betekent: als alle bacheloropleidingen bij de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool in de Nederlandse taal moeten plaatsvinden, dan leidt dat tot een permanent verlies van zo’n 4.500 banen en zorgt dat in deze kabinetsperiode voor een daling van de Limburgse economie met bijna 1 miljard euro. Dat blijkt uit doorrekeningen eerder dit jaar door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool.

De minister laat in zijn brief wel nog ruimte zien voor overleg. Hij zegt er oog voor te hebben dat het aantrekken van internationaal talent nodig blijft, onder andere in grensregio’s. Samen met partners binnen en buiten Limburg zal de UM er komende tijd alles aan doen om de minister te overtuigen van de noodzaak daarvan én van wat daarvoor nodig is: passende maatregelen en beleid die aansluiten op regionale mogelijkheden. 

 

Lees ook