Prof. dr. Martin Paul, voorzitter College van Bestuur van de Universiteit Maastricht:

Een internationale gemeenschap in Maastricht

“Met een studentenpopulatie die voor meer dan de helft uit het buitenland komt, is de Universiteit Maastricht de meest internationale universiteit van Nederland. En daar zijn we heel trots op. Het ‘Bijzonder (kwaliteits)kenmerk internationalisering' van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) bevestigt onze reputatie.”

CvB - Martin Paul

International Classroom
“Wat buitenlandse studenten naar Maastricht trekt, is een aantal zaken die ons onderscheiden, zoals onze ‘International Classroom’ en ons onderwijssysteem Probleemgestuurd Onderwijs. Dat houdt in dat studenten van over de hele wereld samen leren in kleine, diverse groepen door problemen op te lossen die vaak ook echt spelen in de samenleving. Maar ze leren ook van elkaar: de diversiteit aan achtergronden leidt tot een diversiteit aan standpunten, wat de leerervaring enorm verrijkt. In de globaliserende wereld van vandaag is het ook van groot belang te kunnen samenwerken met allerlei soorten mensen en ruimdenkend te zijn. Dat soort dingen leer je in Maastricht.”

Europese en wereldwijde focus
“Wat internationale studenten ook aanspreekt, is onze focus op het Europese perspectief, waarbij de wereldwijde dimensie niet uit het oog verliezen, zowel in onderzoek als in onderwijs. Denk aan de opleidingen European Studies, European Law School en Global Health, maar ook onze onderzoeksinstituten ITEM, het Institute for Transnational and Euregional cooperation and Mobility, and CERIM, the Centre for European Research in Maastricht. En, ‘last but not least’, onze benadering komt ook tot uitdrukking in de belangrijke rol die onze universiteit speelt in internationale netwerken als YERUN en WUN.”

Je thuis voelen
“We vinden het erg belangrijk om voor onze internationale studenten en medewerkers een sfeer te creëren waarin ze zich snel thuis voelen. Dat doen we door taalcursussen te organiseren en ‘buddy-programma’s’, maar ook door nauw samen te werken met onze partners in de stad en de regio. Bovenal steken we veel energie in het smeden van een band tussen onze studentenpopulatie en de andere bewoners van Maastricht.”

Positief effect op Nederland
“Internationale studenten hebben een positief effect op de lange termijn op Nederland: steeds vaker blijven ze hier na hun afstuderen en ze dragen bij aan de Nederlandse samenleving en economie. Degenen die terugkeren naar hun thuisland worden uiteindelijk vaak informele ambassadeurs, die nog vaak contact hebben met organisaties in Maastricht, Limburg en de rest van Nederland op allerlei manieren. Als ze afstuderen, hebben onze alumni een groep internationale vrienden voor de rest van hun leven, vaardigheden waarvan ze de rest van hun leven nog profijt zullen hebben, goede kansen op de internationale arbeidsmarkt én een zwak voor Maastricht.”

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...