InScite maakt groeispurt

InSciTe, het op Brightlands Chemelot gevestigde Institute for Science and Technology, ondersteunt wetenschappers en startende ondernemers met het vertalen van onder andere medische innovaties naar praktische toepassingen. Drie jaar na de oprichting is de biomedische afdeling van het instituut uit zijn jasje gegroeid. Nog dit jaar wordt begonnen met de bouw van nieuwe labs en cleanrooms.

Daniëlle Curfs houdt nog een slag om de arm. De financiering van een gloednieuw gebouw met de bijbehorende faciliteiten neemt vastere vormen aan, maar de handtekeningen door drie geïnteresseerde investeerders zijn nog niet gezet.

Droom

Een formaliteit, maar toch. “Ik zou het echt vreselijk vinden als ik voor mijn beurt zou praten en het project alsnog wordt afgeblazen”, zegt de manager van het biomedische programma van InSciTe. “Het matrix concept dat we gaan neerzetten is iets waar we jaren aan gewerkt hebben. Een droom die uitkomt. Hiermee kunnen we veelbelovende nieuwe oplossingen voor de behandeling van ziektes en aandoeningen rijp maken voor de klinische testfase. Een kostbaar traject dat vaak sneuvelt op een gebrek aan faciliteiten, geld en kennis. Doodzonde, want waarvoor zou je anders innovaties bedenken? Toch niet om ze op de plank te laten liggen. Met de biomedische matrixversneller, bieden we een leer- werkomgeving met infrastructuur, apparatuur, personeel en kennis om de stap van proefschrift of businessplan naar praktijk te maken.”

inscite
Jos Cortenraad

Praktijk

Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, de Technische Universiteit Eindhoven, DSM, en de Provincie Limburg legden in 2015 80 miljoen euro op tafel voor de op-, en inrichting van InSciTe. Bedoeld om innovaties op papier naar de praktijk te vertalen. “Er zijn zo veel onderzoekers met briljante promoties, zo veel startende ondernemers met ideeën die vastlopen op de technische en kwaliteitsuitwerking en daarmee gepaard gaande financiering”, weet Daniëlle Curfs, zelf gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht, “InSciTe is destijds opgericht om deze ondernemers en onderzoekers een leer-werkomgeving te bieden en ze zo te helpen  om hun ideeën zelf door te ontwikkelen.”

InSciTe richt zich op het vertalen van min of meer bewezen concepten naar industriële én medische toepassingen. Daniëlle Curfs houdt zich sinds de oprichting bezig met de biomedische kant. “Al vanaf de start was de belangstelling groot. We hadden meteen verschillende projecten en startups onder handen. Afgelopen jaar hebben zich zo veel kandidaten gemeld dat we serieus zijn gaan nadenken over uitbreiding.”

Zelfstandig

Deze gaat er nu dus, hoogstwaarschijnlijk, komen. Sterker, zegt Daniëlle Curfs, “we willen een en ander in een zelfstandig bedrijf onderbrengen met labs, cleanrooms, technische-, en kwaliteitsspecialisten. Allemaal elementen die op basis van behoefte in te huren zijn door startups en onderzoekers. De tarieven zijn betaalbaar omdat faciliteiten als infrastructuur, apparatuur en kennis en kunde zoveel mogelijk gedeeld worden. Er is een overkoepelend kwaliteitsmanagementsysteem en onderhoud en kalibratie van de apparatuur wordt voor je gedaan waardoor kostbare tijd en geld bespaard kan worden ten opzichte van een stand alone. InSciTe zal in ieder geval de eerste jaren een belangrijke klant worden.”

Kennisdelen

Volgens Daniëlle Curfs is de werkwijze van de biomedische matrix versneller uniek. “Verschillende projecten in één ruimte, dat is ongekend. Ondernemers zijn nogal eens huiverig voor pottenkijkers of spionage. Misplaatste angst. Onze klanten komen met reeds gepatenteerde uitvindingen. Onderling bijten ze elkaar niet. Integendeel, ze leren van elkaar en delen kennis. Een perfect voorbeeld van open innovatie. Dit instituut is de brug voor het gat tussen proefschrift of businessplan naar toepassing. In vakjargon ook wel de Valley of Death genoemd. Hier sneuvelen de meest veelbelovende innovaties. Wij bieden een compleet pallet aan faciliteiten én maken de weg vrij voor de volgende, cruciale stap: de klinische testfase. Daarvoor zijn de relaties tussen de campus hier in Geleen en die van Maastricht van onschatbare waarde. Concepten komen o.a. vanuit Maastricht, waarna ze hier in de opschalingsfase komen en vervolgens neemt Maastricht UMC de klinische tests voor haar rekening.”

inscite 2

Productie

En daarna volgt er nóg een stap. “Als de uitvinding inderdaad technisch en klinisch gevalideerd is, dan is hier voldoende ruimte om productiefaciliteiten op te zetten. Op de campus is voldoende ruimte beschikbaar én door het traject dat partijen in de matrix doorlopen hebben, beschikken ze zelf over een basis van gekwalificeerd personeel. Goed voor de werkgelegenheid en de verdere ontwikkeling van de Brightlands Campussen. Daarmee is een compleet ecosysteem rond.”

Concreet

Zijn er al concrete voorbeelden? “Zeker”, zegt Daniëlle Curfs met een brede glimlach. “Hier wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een implantaat waarmee gedoseerd medicijnen in  het oog kunnen worden afgegeven. Ook vinden er twee parallelle ontwikkelingen plaats om nieuwe bloedvaten te creëren voor dialyse patiënten en een stamceltherapie voor de behandeling van dwarslaesies. Momenteel zijn we met zeven eigen projecten bezig en zijn er vier bedrijfjes bij ons ingetrokken. Er is momenteel een wachtlijst van startups die ook graag gebruik willen maken van onze matrix versneller.. Ik kan niet wachten voordat we ook deze partijen kunnen huisvesten en verder helpen.”

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...

  • Dani Shanley en Joshi Hogenboom over synthetische data, de voors en tegens van interdisciplinariteit, en waarom AI er waarschijnlijk niet voor zal zorgen dat we kunnen stoppen met het bestuderen van de wereld waarin we leven.

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...

Meer nieuws