INKOM meest duurzame introductieweek van Nederland
De introductieweek van de Universiteit Maastricht, INKOM, was dit jaar de meest duurzame van alle Nederlandse introductieweken. Het ‘studentennetwerk voor een duurzame toekomst’, Morgen, reikte de prijs afgelopen week uit aan de werkgroep die de INKOM organiseerde. De studentenorganisatie beoordeelde 23 introductieweken en –evenementen aan het begin van dit academisch jaar. Het Maastrichtse evenement scoorde op de tien duurzaamheidscriteria uiteindelijk twee punten meer dan de Nijmeegse variant.
De Duurzame Introductie Stunt (DIS) is een wedstrijd tussen studie- en studentenverenigingen en introweekcommissies uit diverse steden. Het doel van de DIS is aankomende studenten bewuster maken van duurzaamheid. Morgen, de landelijke studentenorganisatie die de prijs uitreikt, probeert studenten te stimuleren om te kiezen voor een duurzame levensstijl, studie en carrière. De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van 750 euro.
Reactie van de werkgroepvoorzitter
Voorzitter van de werkgroep die de INKOM van dit jaar organiseerde, Mauk van Bergen: “We hebben dit jaar echt hard ons best gedaan om de INKOM te verduurzamen, want dat onderwerp was nog onderbelicht de afgelopen jaren. We zijn supertrots op de resultaten die we al hebben neergezet, zoals het weren van zo veel mogelijk hard plastic afval op onze activiteiten en het compleet vegetarisch maken van de woensdagmiddag in ons INKOM-programma. We hebben ook dingen geleerd: de clean teams die terreinen schoonhouden kunnen aankomend jaar zeker worden uitgebreid. De Universiteit Maastricht heeft in ieder geval aangeven ook in de toekomst deze duurzame koers door te willen zetten, waardoor er dus alleen maar op dit fantastische resultaat kan worden voortgebouwd.” De werkgroep INKOM kreeg deze week ook te horen het Green Key keurmerk Goud te hebben behaald.
Hoe kwam de score tot stand?
De criteria waarop de introductieweken gescoord werden, zijn: afval, stroom, catering, vervoer, leveranciers, sanitair, drukwerk/decoratie/bedrijfskleding, omgeving/terrein/veiligheid en ten slotte communicatie. De INKOM scoorde onder andere veel punten voor de (groene) stroomvoorzieningen, het ‘clean up team’ dat zorgde voor een tijdige lediging van afvalbakken, biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen voor het sanitair, de samenwerking met de kringloopwinkel voor decoratie, het betaalsysteem voor eten en drinken via een chip in plaats van plastic munten, het gebruiken van plaatselijke leveranciers, maatregelen om het groen te beschermen en maatregelen om geluidsoverlast te voorkomen.
Lees uit het archief ook het interview met voorzitter van de werkgroep INKOM (Mauk van Bergen, tweede van rechts) voorafgaand aan het evenement.

Lees ook
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...