2 maart 2017
Students going the extra mile

Hoe duur is de huur?

Tijdens de Dies werden ook dit jaar weer de scriptieprijzen uitgereikt, dit zijn prijzen voor masterstudenten die het hoogste cijfer voor hun afsluitende thesis haalden. Alumnus Matthijs Korrevaar was een van de winnaars. Hij onderzocht hoe de huurprijzen zich in een aantal Europese steden hebben ontwikkeld in de afgelopen 500 jaar. “Je hoort mensen vaak zeggen dat de huren steeds hoger worden. Maar als je naar de lange termijn kijkt dan is de huur nu juist veel betaalbaarder dan vroeger.”

Appels met peren vergelijken

Uiteindelijk lukte het Matthijs toch om een flinke dataset bij elkaar te sprokkelen, in totaal zo'n 250.000 huren. Op basis daarvan maakt hij voor elke stad een huurprijsindex. “Huizen in 1500 waren natuurlijk heel anders dan de huizen van nu, dus ik gebruik een techniek die de verschillen in de kwaliteit van de woningen meeneemt. Zo weet ik zeker dat ik geen appels met peren aan het vergelijken ben.”

Nadat hij alle informatie had verwerkt deed hij een bijzondere ontdekking. “Toen ik twee weken voor mijn verdediging de data netjes op een rij zette, ontdekte ik dat de huren eigenlijk in alle steden veel minder gestegen waren dan het inkomen: huren is dus veel betaalbaarder geworden.” De verbetering was met name spectaculair in België. “Antwerpen was het New York van de 16e eeuw. De huren waren daar toen ontzettend hoog. Je ziet dat de Belgische steden zelfs goedkoper zijn geworden sinds 1500 wanneer je de inflatie meeneemt.”

Woonquote

De afronding van zijn scriptie betekent nog niet het einde van dit onderzoek voor Matthijs. Hij doet nu een promotieonderzoek over hetzelfde onderwerp, waarbij hij op zoek gaat naar nog meer informatie. Hij is nog steeds razend enthousiast over het onderwerp en wil het tot op de bodem uitzoeken. "Politici en beleidsmakers maken vaak gebruik van een zogenaamde woonquote, die aangeeft welk percentage van ons inkomen aan wonen wordt uitgegeven. De woonquote is in de afgelopen 150 jaar steeds hoger geworden. In mijn scriptie laat ik zien dat het grootste deel van die stijging te danken is aan het feit dat we steeds luxer zijn gaan wonen, niet omdat de huur zoveel duurder is geworden. De woonquote is dus helemaal geen goede maatstaf om de betaalbaarheid van wonen te meten. Toch zie je, bijvoorbeeld in verkiezingsprogramma’s, dat woonquotes nog altijd gebruikt worden om aan te geven in hoeverre de betaalbaarheid van woningen in het geding is. Op basis van de geschiedenis en alle data die ik verzamel, trek ik lessen voor het heden. Daarmee kan ik wat betekenen voor de maatschappij. Ik doe dit natuurlijk ook omdat ik nieuwsgierig ben, maar het wordt pas echt waardevol als iemand anders er ook iets mee kan.”

Door: Britta Wielaard