Hanneke Goense: streven naar nul nieuwe hiv-besmettingen in Limburg met Limburg4zero

Er werken meer dan 3000 mensen voor de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Dat zijn meer dan 3000 mensen, elk met hun eigen interessante verhaal. Onze rubriek 'nice to meet you' is gemaakt zodat je over je collega's kunt lezen en hun verhaal kunt leren kennen. Omdat het Wereld Aids Dag is, spraken we met Hanneke Goense, promovendus bij 'Caphri - the Care and Public Health Research Institute'. Hanneke doet implementatieonderzoek binnen 'Limburg4zero', een regionaal samenwerkingsverband dat thuiszorg en preventieve seksuele gezondheidszorg biedt.

Limburg4zero

Limburg4zero is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, MUMC+, GGD Limburg en andere regionale stakeholders, zoals de gemeente Maastricht. Zij werken allemaal aan een gemeenschappelijk doel: nul nieuwe hiv-infecties in Limburg.
Dat doen ze met testkits voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) waaronder hiv. "Deze testkits kunnen discreet gebruikt worden in het comfort van iemands eigen huis en zijn onderdeel van de uitgebreide seksuele gezondheidszorg. Als iemand barrières ervaart om zich te laten testen in reguliere zorginstellingen, kan hij onze test thuis doen en opsturen naar een lab. Als de uitslag positief is, neemt een team van gespecialiseerde zorgverleners contact op met de persoon voor verdere begeleiding en behandeling". De testkit zelf is binnen deze samenwerking ontwikkeld en is uniek omdat het hiv, syfilis, gonorroe en chlamydia kan detecteren. 
Met haar achtergrond in Sociologie wil Hanneke ongelijkheid in toegang tot zorg aanpakken door de doelgroep, mannen die ook seks hebben met andere mannen, zo effectief mogelijk te bereiken. Ze heeft zich gespecialiseerd in hoe je met onderzoek het verschil kunt maken in de praktijk, een toegevoegde waarde voor Limburg4zero.

Betrouwbare en discrete zorg

De grootste behoefte van de doelgroep is gemakkelijke toegang tot betrouwbare en discrete zorg. "We hebben online voorlichtingsmateriaal gemaakt voor datingsites, maar ook materiaal voor plekken waar mannen seksueel contact hebben met andere mannen, zoals sauna's of clubs." Hanneke werkte met een focusgroep om te bepalen wat de beste plaatsen en kanalen waren om informatie te geven over de testkits.

De uitdaging van thuis testen is dat er niet goed mee wordt omgegaan met de test voor laboratoriumonderzoek, Hanneke vertrouwt op feedback van gebruikers om dat risico te verkleinen: "We weten dat de meest effectieve manier om de test uit te leggen het tonen van een video is. Dus hebben we een QR-code toegevoegd aan de testbox die linkt naar een instructievideo." Door het op onderzoek gebaseerde implementatieplan en de feedback van gebruikers zijn er de afgelopen drie jaar bijna 1000 tests aangevraagd. "Mond-tot-mondreclame speelt ook een grote rol in ons succes. Als iemand zich op zijn gemak voelt bij de test en het contact achteraf, verspreidt hij het ook in zijn netwerk."

Een beoordeling van 8,5/10

Iedereen die de test heeft gedaan, wordt gevraagd een evaluatieformulier in te vullen. Limburg4zero heeft een algemene tevredenheidsbeoordeling van 8,5/10. "We richten ons onder andere ook op adolescente mannen (onder de 25 jaar), maar ook op mannen die zich nog niet identificeren als homo- of biseksueel. Naast de test kunnen mannen ook met ons praten over seks in het algemeen, genderidentiteit, advies over PrEP, enzovoort."

Bijna bij het doel

Het aantal nieuwe hiv-besmettingen in Nederland is erg laag. Ons doel is om het aantal in 2030 helemaal naar nul te brengen. "Het zijn de laatste loodjes die het moeilijkst zijn. We moeten blijven opletten zodat het aantal niet stijgt en natuurlijk blijven testen zodat iemand die positief is tijdig behandeld kan worden en het niet overdraagt op anderen."

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?