Fietsverhuurbedrijven als gezond business model
Mensen die klant zijn bij een fietsverhuurbedrijf gaan vaker met de fiets in plaats van met het openbaar vervoer, de auto of te voet. Dit blijkt uit recent onderzoek door wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Zelfs als het onderhoud van hun huurfiets gratis is, gaan klanten vaak zorgvuldig met hun fiets om en zorgen ze zelf ook voor (kleine) reparaties.
Goed voor het milieu
Recent onderzoek wijst uit dat als iedereen in de wereld dagelijks net zo veel zou fietsen als in Nederland, dat leidt tot 700 miljoen ton minder CO₂-uitstoot. Dat komt neer op 20 procent van de huidige uitstoot van alle personenauto’s wereldwijd. “Uit ons onderzoek blijkt dat mensen bewuster voor de fiets kiezen als ze er één huren”, aldus onderzoekster Laura Niessen. “Ze kiezen vaker voor de fiets dan voor een ander vervoersmiddel én ze leggen langere afstanden af op de huurfiets dan voor het abonnement. Door minder CO₂ uit te stoten dragen de huurfietsers dus bij aan een beter milieu en leefklimaat in de stad.”
Duurzame fietsen
De medewerkers aan het onderzoek blijken ook zuiniger om te gaan met hun fiets. “We zagen dat, ook als het onderhoud gratis is, klanten toch tijd en geld besteden aan zelf repareren van hun huurfiets. Een goed onderhouden fiets gaat langer mee en als de verhuurbedrijven investeren in circulaire productlijnen en klimaat neutrale bedrijfsvoering is dit dus een extra impuls voor duurzaamheid. Om een 100% circulaire productlijn te realiseren is het belangrijk dat wordt geïnnoveerd op het gebied van hergebruik, reparatie en recyclebare materiaalsoorten.”, aldus Laura Niessen.
Infrastructuur op orde
Het onderzoek laat zien dat meer factoren bijdragen aan het bevorderen van het fietsgedrag. Het klimaat speelt een rol. Maar ook de infrastructuur in de stad is een belangrijk element. De fietscultuur zoals we die in Nederland kennen kan niet zonder meer gekopieerd worden in andere landen. Voor fietsverhuurbedrijven is het dus van belang om te weten hoe de cultuur en infrastructuur in een regio is om een optimaal circulair business model te kunnen ontwikkelen.
Kijk hier voor het vollediga artikel door Laura Niessen
Lees ook
-
Fossiele subsidies ondermijnen het klimaatbeleid, aldus Patrick Huntjens en collega's in hun opinie artikel
-
De BBB moet eerlijk zijn over de toekomst van boeren
-
Burgers kunnen meer doen voor een beter klimaat dan ze denken, aldus Hoogleraar Patrick Huntjens