Eerste Valorisatieprijs voor Alana Krix

De eerste Valorisatieprijs van de Universiteit Maastricht, voor het proefschrift dat in het academisch jaar 2014/2015 de grootste impact op de samenleving heeft gehad, gaat naar dr. Alana Krix. Zij promoveerde in februari 2015 aan de UM op het proefschrift “Obtaining information from eyewitnesses: Effects of retrieval support in eyewitness interviews”. De prijs bestaat uit drieduizend euro en een klein kunstwerk, en wordt op 14 april uitgereikt.

Sinds 2014 wordt elke Maastrichtse promovendus gevraagd een (bescheiden) hoofdstuk te weiden aan de Valorisatiewaarde van diens onderzoek, met andere woorden: op welke manier heeft de samenleving baat bij dit onderzoek? Onder leiding van rector magnificus prof. dr. Luc Soete bekeek een jury de circa 350 proefschriften die in het academisch jaar 2014/2015 aan de UM werden verdedigd. 

Alana Krix is volgens de jury de winnaar, omdat haar onderzoek niet alleen academisch van hoogwaardige kwaliteit is, maar ook een grote maatschappelijke impact heeft. Ze zocht naar manieren om de betrouwbaarheid van ooggetuigenverklaringen bij strafzaken te verbeteren. Het ‘Self –Administered Interview’, in het Nederlands ‘zelfrapportage voor getuigen’ bleek een dusdanige verbetering ten opzichte van de tot dan toe gebruikte methodes bij getuigenverhoren, dat de Nederlandse politie er inmiddels mee werkt. De Duitse politie in Hessen startte met een proef om te kijken of het ook daar kan werken. 

Mede dankzij de samenwerking met de Nederlandse en Duitse politie voor haar onderzoek, is de sociale relevantie van Krix’ onderzoek volgens de jury uniek. De prijs, die door de UM samen met het Universiteitsfonds Limburg/SWOL ter beschikking wordt gesteld, krijgt Alana Krix op 14 april overhandigd tijdens het University Dinner.

Lees ook