De droombaan vinden
Bij het opruimen van haar huis in Canada, vond Nina Gormanns een paar oude mappen met aantekeningen van een loopbaanworkshop die ze als student aan de Universiteit Maastricht had gevolgd. “Er zat een vel papier bij waarop ik de drie dingen had opgeschreven die ik later echt wilde doen. Ik dacht: Ha, ik heb mijn droombaan!” Gormanns is directeur Environmental Taxation and Policy bij het Canadese ministerie van Financiën.
Nina Gormanns, oorspronkelijk uit het Duitse Mönchengladbach, had nooit gedacht dat ze tijdens haar studie in Nederland haar man in Singapore zou ontmoeten en zich uiteindelijk in Canada zou vestigen. Maar dat is precies wat er gebeurde. Gormanns kwam naar Maastricht vanwege de Engelstalige economieprogramma's en het Probleemgestuurd Onderwijs. Ze heeft nog steeds profijt van de discussie- en leiderschapsvaardigheden die ze hier heeft opgedaan en van het feit dat ze buiten haar comfortzone werd geduwd. Om nog maar te zwijgen over hoe haar studiekeuze haar toekomst heeft gevormd, in de vorm van haar man John. “Tijdens mijn bachelor ging ik op uitwisseling naar Singapore. John, die uit Canada komt, was in Hongkong voor zijn uitwisseling. Een van mijn medestudenten was bevriend met hem en we ontmoetten elkaar tijdens een reis naar Hongkong. Vanaf het eerste moment vlogen de vonken heen en weer.”
Contact met UM-alumni
Na haar bachelor verhuisde ze voor een jaar naar Canada om te kijken of de relatie toekomst had. Dat was zo, maar het volgen van een masteropleiding die ze in Canada had gekozen, bleek moeilijker dan gedacht. Dus keerde Gormanns terug naar Maastricht. “Zoals veel Duitse studenten kon ik hier bij het callcenter van Mercedes-Benz werken om mijn studie te betalen.”
Zij en John onderzochten carrièremogelijkheden in zowel Europa als Canada en besloten zich in Canada te vestigen. Gormanns was vastbesloten om een baan te vinden in haar vakgebied - een uitdaging waar lokale UM-alumni haar bij konden helpen. “Ik heb zelfs gekeken of ik een alumnikring kon oprichten, omdat ik dat een geweldige manier vind om contact te houden. Daar hadden we niet genoeg mensen voor, maar ik waardeerde het zeer dat UM een aantal informele bijeenkomsten sponsorde die ik organiseerde.”
Thuis in Ottawa
In de jaren daarna verhuisde het stel van Toronto naar Ottawa. “We begonnen in Toronto, dat een beetje op Amsterdam lijkt: een grote, immigrantenrijke stad met verschillende wijken zoals Little Italy en Koreatown. Ik vond het geweldig dat er altijd wel iets te doen was, zoals festivals in de zomer. Ottawa is een grote stad met een kleinstedelijk gevoel, maar het ontwikkelt zich snel. Bovendien is het een betere plek om een gezin groot te brengen, omdat het niet zo duur is als Toronto. We wonen hier nu met onze dochter en ik ben de stad gaan waarderen.”
Als hoofdstad is Ottawa ook de thuisbasis van het hoofdkantoor van de federale overheid. John werkte daar al en Gormanns werkt er vanaf 2016. “Daarvoor zat ik bij een belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Ik deed onderzoek, had veel contact met lobbyisten en probeerde het beleid te beïnvloeden. Maar je mogelijkheden zijn beperkt en ik kreeg het gevoel dat het interessant zou zijn om daar te werken waar het beleid echt wordt gemaakt.”
Het milieu beschermen
Gormanns kwam in dienst bij het ministerie van Financiën. Ze werkte zes maanden aan kwantitatieve analyses en verving daarna een collega die met ouderschapsverlof ging. Op dat moment overwoog Canada een koolstoftarief in te voeren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

“Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in het milieu en het was een geweldig kans om aan beleid te werken en te kijken of het iets voor mij was.” Ze deed analyses voor werkgroep bijeenkomsten en schreef briefings voor de minister van Financiën, waarbij ze kennis maakte met de vele aspecten van beleidsontwikkeling. “Het was geweldig om dat voor elkaar te krijgen en te helpen bij het ontwerpen van een beleid dat nogal politiek beladen is. Ik vond het geweldig en kon blijven.”
Onbevreesd advies
In 2023 werd Gormanns aangesteld om het team te leiden dat verantwoordelijk is voor de federale brandstofheffing. Deze maakt deel uit van Canada's koolstofprijssysteem, dat op zijn beurt een belangrijke pijler is van het klimaatplan van het land. Met de komende verkiezingen is de kans groot dat het beleid door de nieuwe regering wordt teruggedraaid. “Ik ben een ambtenaar en dat betekent onbevreesd advies geven, maar het beleid loyaal uitvoeren. Dus dat is wat ik zal doen. Ik onderschrijf de waarden van de overheidsdienst, dat betekent dat ik professioneel en onpartijdig moet zijn. Er zijn zoveel interessante beleidsvragen die ik waardevol en spannend vind. Financiën is een kleine, maar zeer productieve en professionele afdeling. Waar je aan werkt is een ding, maar voor wie en met wie je werkt maakt ook een groot verschil.”
Wat waren nu de drie sleutelwoorden die ze als student opschreef over haar droombaan? “Beleid, milieu en overheid. Ik plan geen jaren vooruit, maar waar ik altijd baat bij heb gehad, is weten wat belangrijk voor me is en wat mijn waarden zijn. Ik wil werken aan iets waar ik om geef en dat me uitdaagt, maar ook met hele goede mensen. Dus ik hoop dat ik dat over 10 jaar nog steeds doe.”
Tekst Femke Kools
Fotografie Nina Gormanns
Lees ook
-
Brightlands Circular Space richt zich op integrale benadering van volledige plastic waardeketen
In Limburg is vandaag officieel de bouw gestart van Brightlands Circular Space, een demonstratiefaciliteit die de overgang naar circulaire plastics versnelt. Deze innovatieplek voor de plastics van de toekomst wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen gevestigd.
-
Professional growth the European way
Many former students have fond memories of time spent abroad during their degree, whether they spent a semester in Italy or went to Latvia for an internship. Stays abroad are possible for university staff as well, for example, as part of YUFE Staff Development Programmes.
-
Protestacties aan de Universiteit Maastricht 2025 - Update 1
Vanochtend zijn pro-Palestijnse demonstranten begonnen met een protestactie bij de rechtenfaculteit. Daarbij blokkeren ze de ingangen van het faculteitsgebouw. De UM is in gesprek met de demonstranten. De UM-insteek is helder: we geven ruimte aan demonstraties waar dat kan, en willen tegelijk de...