Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming

Alumniverhaal Health Education and Promotion

Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion, erkennen oudere mensen het risico van blootstelling aan de zon maar paradoxaal onderschatten ze hun eigen gevoeligheid ervoor, juist vanwege hun leeftijd.

Zonbescherming op elke leeftijd

Caroline baseert haar bevindingen op het determinantenonderzoek van haar masterthesis 'A qualiltative exploration of sun protection behaviour and underlying socio-cognitive determinants in Dutch and Belgian Elderly'. "Mijn begeleider gaf me een lijst met brede onderwerpen waaruit ik kon kiezen. UV-bescherming was er een van, en ik richtte mijn onderzoek op de determinanten van zonbescherming bij ouderen." Om beter te begrijpen waarom huidkanker steeds vaker voorkomt bij ouderen, ging Caroline op zoek naar de doelgroep om hun gedrag te analyseren. Die vond ze bij het Maastricht Seniorenorkest. "Iedereen was bereid om mee te werken, wat erg fijn was om te zien. Op basis van deze bereidheid had ik aanvankelijk verwacht dat de resultaten minder zorgwekkend zouden zijn."

Uit de interviews bleek dat oudere mensen de link tussen huidkanker en zonnestraling wel erkennen, maar ze schuwen het gebruik van zonnebrandcrème of kleren die de huid volledig bedekken. “Crème wordt gezien als iets onpraktisch en geeft voor hen een vettig gevoel. Opvallend is dat deze mensen er wel streng op toezien dat hun kleinkinderen zonnecrème smeren. Er is dus een bewustzijn, maar ze voelen zichzelf door hun leeftijd niet vatbaar genoeg meer om erop te acteren.”

De keuze voor de master Health Education and Promotion was een van de beste beslissingen in mijn leven. Mijn bachelor deed ik in voedingswetenschappen, maar dankzij deze masteropleiding kan ik gezondheid in een breder perspectief bekijken dan voeding.

De Unilever Research Award

Die perceptie onderzocht Caroline aan de hand van de determinanten van het Health Belief Model. "Dit model kijkt naar de risicoperceptie van een aandoening , de voor- en nadelen van gedrag stellen om ziekte te voorkomen en welke signalen nodig zijn om actie te ondernemen." Dit model kreeg ze aangeleerd tijdens de master Health Education and Promotion. De kwaliteit van Caroline's thesis was zo hoog dat haar Francine Schneider, haar begeleider, deze instuurde voor de jaarlijkse Unilever Research Award, een prijs voor master theses die bijdragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Ze werd gekozen als een van de winnaars en vertegenwoordigde Universiteit Maastricht.

Francine: "Caroline pakte dit onderwerp met heel veel enthousiasme en gedrevenheid aan, ging extreem voortvarend en creatief te werk met betrekking tot de werving en heeft het onderzoek heel secuur en goed doordacht uitgevoerd, geanalyseerd en opgeschreven. En, daarnaast is het ook een heel prettig, positief mens om mee samen te mogen werken."

"Het is een mooie afsluiting van een bijzonder leerrijk jaar" volgens Caroline. "De keuze voor de master Health Education and Promotion was een van de beste beslissingen in mijn leven. Mijn bachelor deed ik in voedingswetenschappen, maar dankzij deze masteropleiding kan ik gezondheid in een breder perspectief bekijken dan voeding. De studenten hebben diverse academische achtergronden, wat het werken aan casussen des te interessanter maakt."

Na haar master ging Caroline aan de slag bij het Vlaams Instituut van Gezond Leven als stafmedewerker voeding. "Ik werk aan een Europees project waarin we onderzoeken hoe we gezonde en duurzame voeding in de thuisomgeving kunnen stimuleren. Tijdens de master heb ik geleerd hoe ik complexe informatie op een toegankelijke manier kan overbrengen naar verschillende doelgroepen. Mijn toekomst is nog niet volledig uitgestippeld, maar ik wil me verder verdiepen in het bedenken en ontwikkelen van interventies."

Lees ook

  • Frisse lucht

    Kersverse hoogleraar Judith Sluimer (CARIM) vertelt over zuurstof en het hart en de frisse lucht die de academische wereld nodig heeft.

    judith sluimer
  • NWO beloont drie Maastrichtse onderzoeksvoorstellen

    Subsidieverstrekker NWO heeft besloten dat binnen het onderzoeksprogramma ENW Open competitie XS in totaal 28 projecten financiering krijgen. Drie van die projecten kennen een UM-wetenschapper als hoofdaanvrager.

    NWO logo on grey background
  • Interprofessioneel opleiden in de zorg

    Goede interprofessionele samenwerking leidt tot beter ervaren zorg, betere resultaten in de gezondheidszorg en duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals. Als katalysator voor een betere gezondheidszorg is het nodig dat studenten zich voorbereiden op interprofessionele samenwerking.

    Renee Stalmeijer