Buurtfeest Mariaberg smaakt naar meer
In de wijk Mariaberg worden regelmatig activiteiten georganiseerd, maar vaak blijven die bij veel bewoners onbekend. Een gemiste kans, vindt Alexander Dicker. Hij organiseerde voor 4 januari een creatieve middag voor kinderen en een buurtborrel, samen met Stichting Ateliers Maastricht (SAM), Trajekt, het buurtnetwerk in oprichting en Match Maastricht, het UM-project om de maatschappelijke betrokkenheid van studenten te vergroten. “Hopelijk leidt deze eerste kennismaking tot nieuwe acties.”
Een jaar geleden kregen oud-student Alexander Dicker, zijn studerende vriendin Masha en hun gemeenschappelijke vriend Leonid een woning in de Seringenstraat toegewezen. De woning is een van de drie buurthuizen– de andere staan in Wittevrouwenveld en Nazareth - die zijn verhuurd aan deelnemers van Match, een project van de Universiteit Maastricht om de maatschappelijke betrokkenheid van studenten te vergroten. De bewoners zetten zich acht uur per week in voor sociale activiteiten in de buurt en betalen in ruil daarvoor minder huur. Een kolfje naar de hand van Alexander. “Ik help graag andere mensen. Toen ik hier kwam wonen, ben ik begonnen met iedereen op straat te groeten. Zo leerden de mensen uit de buurt me kennen. Nu weten ze me te vinden en bellen ze met vragen bij me aan, vooral de kinderen.“
Statushouders
Eigenlijk is dit onderdeel van het project Match bedoeld om statushouders en de andere inwoners van de wijk dichter bij elkaar brengen. “Maar waar in Mariaberg statushouders wonen, wisten we niet”, zegt Alexander. “Dus ben ik overal langs de deuren gegaan. Zo kwam ik onder meer in contact met een man uit Eritrea. In zijn voortuin had hij een groentetuin gemaakt. Zelf werk ik als tuinman, dus ik ben hem gaan helpen. Als je dezelfde passie deelt, lukt dat best, ook al spreek je elkaars taal niet. Intussen hebben we op het grasveldje tegenover de Seringenstraat een aantal groentebakken geplaatst. Dat willen we uitbreiden tot een grotere groentetuin. Ook hebben we er van de zomer zonnebloemen geplant. Het plan is om dat volgend jaar weer te doen, maar dan in de hele buurt.”
Nadat Alexander en zijn huisgenoten in het najaar op het veldje een knutselmiddag voor de buurtkinderen hadden georganiseerd, ontstond het idee voor een grootser opgezet buurtfeest. Intussen was Alexander in contact gekomen met Anne van Aalst, die via Stichting Ateliers Maastricht (SAM) ook bij de buurt betrokken is. “SAM beheert in en rond Mariaberg in totaal zo’n 60 ateliers en woon/werkruimtes voor kunstenaars, maar in de wijk zijn we nog niet erg zichtbaar”, vertelt Anne. “Het buurtfeest leek ons een prima manier om nader kennis te maken met de bewoners.”
Het feest begon op 4 januari met een creatieve middag voor de jongsten bij SAM. Anne: “Samen met de kinderen kwamen ook heel wat ouders en opa’s en oma’s mee. Daarna verplaatste het feest zich naar het buurtcentrum van Trajekt, waar rond de 40 mensen afkwamen op de buurtborrel. SAM hielp onder meer mee met de opbouw en de aankleding van de zaal.”
Filmavond
Anne en Alexander kijken tevreden terug op het feest. “Er was een leuke interactie tussen kinderen, studenten, buurtbewoners en kunstenaars”, meent Alexander. “Voor ons was dit ook nieuw, maar de krachtenbundeling van Match, SAM, Trajekt en het buurtnetwerk smaakt naar meer. Door samen op te trekken, kunnen we veel meer bewoners bereiken. We hebben nu bijvoorbeeld het idee voor een openlucht filmavond in de zomer op het grasveld. Maar ik hoop ook dat mensen zelf met initiatieven komen. Het mooiste zou zijn als het veldje het centrum van de wijk wordt, waar mensen elkaar spontaan kunnen ontmoeten.”
Lees ook
-
UnliMited Students herintroduceert een regelmatige en laagdrempelige activiteit: de Cosy Corner!
Kom langs op donderdag 12 december en drink thee terwijl je je eigen kaars beschildert. We zijn bij Kaleido (Hubertuslaan 21) van 16.00 tot 18.00 en je kan binnenlopen wanneer je wilt.
-
Het Maastrichts Onderzoekscentrum voor Samenleving en Recht (MOSaR) werd op woensdag 27 november gelanceerd tijdens een kleinschalige, interne bijeenkomst
-
Van 3 december 2024 tot 13 januari 2025 kun je meedingen naar de YERUN Open Science Awards 2024! YERUN nodigt onderzoekers en medewerkers van de aangesloten universiteiten van harte uit om hun inzending in te dienen.