Brightlands nieuws

Ambities nieuwe CEO Astrid Boeijen reiken verder dan Limburg

Astrid Boeijen volgde vorig jaar zomer Bert Kip op als CEO van Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Na drie jaar in dezelfde functie bij de zustercampus in Heerlen kon ze een vliegende start maken. “De campus in Geleen is groter, meer volwassen ook. Maar onder de streep staan alle campussen voor één doel: Limburg verder ontwikkelen tot innovatieve regio van wereldklasse, tot koploper in gezondheid, duurzaamheid en digitalisering.”

Eerste liefde scheikunde

Brightlands Chemelot Campus heeft met Astrid Boeijen (51) een enthousiaste en ambitieuze CEO binnengehaald, zoveel is duidelijk. Een ervaren bestuurder met als achtergrond directiefuncties bij de Universiteit Maastricht, topmanager bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, drie jaar hoogste baas bij de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen en sinds een half jaar dus de campus in Geleen. De snelle overstap naar Geleen kwam niet voor iedereen als een verrassing. Boeijen: “Ik heb scheikunde gestudeerd in Amsterdam en ben gepromoveerd in Utrecht. Mijn overstap naar de Brightlands Chemelot Campus betekende dus een terugkeer naar mijn oude liefde: de chemie. Ik heb een fantastische tijd gehad in Heerlen, maar toen Bert Kip zijn afscheid aankondigde ben ik gaan praten. Direct bijdragen aan de transities naar een duurzame en circulaire economie, midden tussen de labs en de fabrieken met hun onderzoekers en specialisten, sprak me geweldig aan. Deze campus pal naast het industrial park van Chemelot, volgens mij is dat een unieke combinatie. Tegelijkertijd blijf ik me nauw verbonden voelen met de campus in Heerlen. De vier Brightlands Campussen hebben ieder hun eigen speerpunten, maar we werken wel intensief samen. Naar buiten toe zijn we dat éne ecosysteem dat pioniert met innovaties op de thema’s duurzaam, gezond en digitaal. Dus het voelt niet echt als een afscheid.”

Verantwoordelijkheid

Brightlands Chemelot Campus is een snel groeiende innovatiecommunity met vele verschillende grote en kleine bedrijven, organisaties en specialisten. “Aan mij om de verbinding te blijven leggen, de samenwerking aan te jagen en die stap naar voren te zetten om sneller tot succesvolle innovatie te komen. Binnen en buiten deze campus. Het is nog niet te laat om fossiel af te bouwen, de uitstoot terug te brengen en door circulariteit zuinig te zijn met de schaarse grondstoffen. Er is veel dynamiek, de lat ligt hoog. Permanent is er het besef dat we hier baanbrekend werk doen.”

Tekst gaat verder na de foto.

Astrid Boeijen CEO

Economische impuls

Zo’n vijftien jaar geleden besloten de Provincie Limburg en de Universiteit Maastricht om Zuid-Limburg een nieuwe impuls te geven middels de oprichting van de Brightlands campussen. De Brightlands Chemelot Campus, samen met medeoprichter DSM, was de eerste die van start ging, in 2012. “Het blijft verbazingwekkend wat er sindsdien bereikt is. De vier campussen samen zijn cruciaal voor de Limburgse en daarmee Nederlandse economie en samenleving. Behalve de directe banen en de studentenpopulatie gaat het om duizenden indirecte banen bij grote en kleine toeleveranciers en dienstverleners. Voel ik daardoor extra druk? Nee, omdat ik weet waarvoor ik dit doe en mensen om mij heen heb met dezelfde missie en energie. ik heb eerder het idee dat het vliegwiel ons helpt. Talent weet ons te vinden. Studenten en experts, uit alle werelddelen, willen hier werken of hun bedrijf hier starten. De kansen in deze regio zijn gekeerd. Neem een initiatief als de Einstein Telescope, de hele wereld kijkt daarnaar.”


Groei

Vorig jaar verlengden de Provincie Limburg en Universiteit Maastricht hun commitment aan de campussen. Ook financieel, hoewel de Geleense campus inmiddels selfsupporting is en de oprichters rendement uitkeert op hun investeringen. “Wij richten ons op verdere groei, op de grote vraagstukken in de transitie. Hier in Geleen willen we toegroeien naar 5000 banen in 2030. Cruciaal voor de Limburgse economie. Met Brightlands Circular Space wordt de campus anderhalf keer zo groot in oppervlakte. De andere campussen stomen eveneens door. Samen zijn we méér dan de som van vier. We vullen elkaar aan en versterken elkaar. Natuurlijk liggen er ook uitdagingen en beren op de weg. Regelgeving, funding, landsgrenzen., De banden met Duitsland en België verder versterken want daar zit veel voor ons relevante kennis en kunde. We gaan nog meer de verbinding zoeken met het regionale bedrijfsleven. Laten zien wat we doen. En trots zijn, laat ik dat vooral niet vergeten.”

Bron: Brightlands nieuwsbrief
 

Campus Geleen

De Brightlands Campussen in Venlo, Maastricht, Heerlen en Geleen zijn thuishaven voor meer dan 350 bedrijven en organisaties, ruim 16.000 medewerkers en 14.000 studenten. Na Brainport Eindhoven is het de meest innovatieve regio van Nederland.

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...