Wetenschapsagenda januari 2015

 

 

Promotie mr. Florian Bretin, MSc

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores:

  • prof.dr. N.J. Shah,
  • dr.ir. C. Phillips,
  • prof. A. Seret

​Woensdag 7 januari 2015, 16.00 uur

“Dosimetry of preclinical and clinical case studies of 18F-radiopharmaceuticals using Positron Emission Tomography and Computed Tomography: Methods of quantification, their improvement and considerations of critical exposures”

Bij computertomografie (CT) en positronemissietomografie (PET) wordt gebruikgemaakt van ioniserende straling. Deze technieken worden veelvuldig gebruikt in preklinische en klinische fases. De mate waarin dieren en mensen worden blootgesteld aan straling dient nader te worden bekeken. 
In dit proefschrift is de stralingsdosimetrie van 18F-radiofarmaceutica  onderzocht bij mensen en dieren en er wordt een meer ethische en economische benadering van preklinische dosimetrie gepresenteerd. Er is ook gekeken naar de dosimetrie van de microCT eXplore 120.
Dieren zijn blootgesteld aan significante hoeveelheden straling in longitudinale onderzoeken naar zowel PET als CT, die onderzoekers in acht dienen te nemen. De onderzochte 18F-radiofarmaceutica werden wat de straling betreft als veilig beschouwd voor gebruik bij mensen.

 

Trefwoorden:

straling, CT, PET, radiofarmaceutica

Promotie drs. Latif Moradveisi

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores:

  • prof.dr. A. Arntz,
  • prof.dr. M.J.H. Huibers

​Donderdag 8 januari 2015, 14.00 uur

“Behavioral activation for depressed patients in Iran: Effectiveness, predictors and mediators in the context of a Randomized trial”

Gedragsactivatie is een relatief nieuwe psychologische behandeling die een bruikbaar alternatief en effectieve behandeling kan zijn voor mensen met een ernstige depressieve stoornis. De bevindingen van dit proefschrift tonen dat de deelnemers die de voorkeur gaven aan psychologische behandeling tegen depressie, meer profijt zouden kunnen hebben van gedragsactivatie dan van antidepressiva. De uitval van de behandeling was hoger voor de groep die de voorkeur gaf aan psychologische behandeling, maar tegelijkertijd antidepressiva kregen. Het implementeren van gedragsactivatie in klinische settings is eenvoudiger dan cognitieve gedragstherapie. Deze methode kan na een kortstondige training worden gegeven door GGZ-professionals. Behandeling door middel van gedragsactivatie kan een zeer kosteneffectieve interventie voor depressie zijn.

 

Trefwoorden:

Gedragsactivatie, depressie, behandeling, Iran

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. V.C.G. Tjan-Heijnen

Co-promotores:

  • dr. M. de Boer,
  • dr. P. Bult

​Donderdag 8 januari 2015, 16.00 uur

“The big challenge of small sentinel lymph node tumor Burden in breast cancer”

Promotie Dhr. Maarten J. Vosselman, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. W.D. van Marken Lichtenbelt,
  • prof.dr. L.P.A.J. Schrauwen

​Vrijdag 9 januari 2015, 10.00 uur

“Strategies to activate brown adipose tissue in humans”

Het is bekend dat wit vetweefsel energie opslaat in de vorm van vet. Het bruine vet kan juist vetten en suikers verbranden voor productie van warmte in het lichaam. In de kou wordt de activatie van bruin vet gestimuleerd. Dat stimuleren van bruin vet kan mogelijk ingezet worden voor gewichtsregulatie. Naast kou zijn in dit proefschrift alternatieve manieren om bruin vet te stimuleren onderzocht. Uit de studies blijkt dat blootstelling aan koude de meest effectieve manier is om bruin vet te activeren. Daarnaast blijkt dat bruin vet ook actief is na de inname van een calorierijke maaltijd. Bruin vet kan dus mogelijk op verschillende manieren een rol spelen in het reguleren van een gezonde energiebalans.

 

Trefwoorden:

bruin vet, gewichtsregulatie

Promotie drs. Tijs Claessens

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. M.A.M. van Steensel

Co-promotores:

  • dr. B.J. Coull,
  • dr. A.R. Tee

Vrijdag 9 januari 2015, 12.00 uur

“Molecular biology of the Birt-Hogg-Dubé syndrome”

Het Birt-Hogg-Dubé (BHD) syndroom is een erfelijke, zeldzame ziekte waarbij patiënten goedaardige huidtumoren, cystes in verschillende organen, klaplongen en niertumoren kunnen ontwikkelen. Omdat deze symptomen ook voorkomen in de bredere populatie is inzicht in de ontstaansmechanismes hiervan belangrijk voor het verbeteren van behandelingen. BHD wordt veroorzaakt door een fout in het eiwit folliculin (FLCN). Dit proefschrift toont aan dat verlies van normaal FLCN leidt tot vertraging van de aanmaak van het cilium, een antenne-achtige structuur op de cel, en tot een verhoogde activiteit van een signaalroute die betrokken is bij de aanpassing van cellen bij verminderde zuurstof. Verder is het recycling systeem dat oude onderdelen van de cel afbreekt geremd.

 

Trefwoorden:

Birt-Hogg-Dubé syndroom, ontstaansmechanisme

Promotie drs. Dennis R. Wong

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. A.A.M. Masclee,
  • prof.dr. C. Neef

​Co-promotores:

  • dr. P.M. Hooymans,
  • dr. L.G.J.B. Hooymans

​Vrijdag 9 januari 2015, 14.00 uur

“Thiopurines in inflammatory Bowel Diseases”

Aan patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa worden vaak thiopurines als onderhoudsbehandeling (azathioprine en 6-mercaptopurine) voorgeschreven. 
Bij de afbraak van thiopurines ontstaan 6-TGN, die van belang zijn voor het therapeutisch effect, maar ook schadelijk kunnen zijn voor de witte bloedcellen, en de 6-MMPR metabolieten die veelal leiden tot het vroegtijdig staken van de behandeling door het optreden van leverschade en vervelende bijwerkingen, zoals misselijkheid en braken. 
Dit proefschrift beschrijft een onderzoek naar het nut van het meten van deze afbraakproducten. Het meten van deze afbraakproducten na één week van de behandeling voorspelt het optreden van deze bijwerkingen. Er blijkt dat er vaak sprake is van een te lage dosering en verder is één op de zes patiënten therapie-ontrouw. 
De meting van afbraakproducten biedt belangrijke mogelijkheden ter verbetering van de effectiviteit en veiligheid van thiopurines.

 

Trefwoorden:

ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, behandeling, thiopurines, afbraakproducten

Promotie Mw.drs. Margriet E. van der Sluis

School of Business and Economics 

Promotor:

  • prof.dr. L. Borghans 

Co-promotor:

  • dr. G. Reezicht

​Vrijdag 9 januari 2015, 16.00 uur

“The quality of vocational education. Differing values, behavior and policy”

In dit proefschrift wordt met een vignetstudie in beeld gebracht dat de betrokkenen bij het beroepsonderwijs verschillende accenten leggen bij de kwaliteit van een beroepsopleiding. Beleidsmakers vinden het belangrijk dat er voldoende diploma’s gehaald worden, studenten dat ze  goede docenten hebben, docenten dat de opleiding structuur biedt en werkplekbegeleiders dat het curriculum uitdagend is. Er is echter een aspect dat iedereen belangrijk vindt: dat werkgevers tevreden zijn over afgestudeerde studenten. Vervolgens is  bij studenten gekeken of hun kwaliteitsidee ook terug komt in hun studiekeuze en wat de overheid doet om de kwaliteit van het beroepsonderwijs te stimuleren.   Door inzicht in de meningen en het gedrag van betrokkenen kan de overheid beter reflecteren op haar beleid, dit gerichter inzetten en daar waar mogelijk ruimte laten aan het onderwijsveld om het onderwijs in te richten naar eigen inzicht.

 

Trefwoorden:

onderwijskwaliteit, beroepsonderwijs, mbo, vignetstudie, onderwijsbeleid, schoolkeuze

Promotie drs. Tom A.P.A. Kuypers, MSc

School of Business and Economics 

Promotor:

  • prof.dr. I.J.H. van Emmerik

Co-promotor:

  • Dr. H.G. Guenter

Woensdag 14 januari 2015, 10.00 uu

“What’s in a Team: a dynamic perspective on Intragroup Conflict and Team Turnover”

Dit proefschrift richt zich op groepsprocessen die de prestaties van teams kunnen beïnvloeden en dan met name op conflicten die zich kunnen voordoen binnen een team, diversiteit in teams en veranderingen in de teamsamenstelling (teamverloop). Het onderzoek is uitgevoerd over een periode van 4 jaar binnen een zorginstelling voor mensen met een (verstandelijke) beperking. 
Dit proefschrift introduceert een aangepaste manier om teamverloop te meten. Traditioneel gezien wordt teamverloop alleen kwantitatief gemeten. Hier wordt deze uitgebreid met een kwalitatieve component, gebaseerd op de competenties van de medewerkers. 
De resultaten van dit proefschrift laten zien dat teamverloop tot taak-gerelateerde conflicten kan leiden, en dat daarmee de teamprestaties negatief kunnen worden beïnvloed. Alleen in teams met ervaren medewerkers leidt teamverloop niet tot conflicten en is daar dan ook niet van invloed op de prestatie.

 

Trefwoorden:

teams, groepsprocessen, prestaties

Promotie Mw. Jessica A. Hartmann, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J. van Os

Co-promotores:

  • C.J.P. Simons,
  • dr. M. Wichers

​Woensdag 14 januari 2015, 12.00 uur

“A good laugh and a long sleep; Insights from prospective and ambulatory assessments about the importance of positive affect and sleep in mental health”

Dit proefschrift focust op het gebruik van de Experience-Sampling-Methode (ESM) in geestelijke gezondheids- en slaaponderzoek. ESM is een dagboektechniek die in het dagelijks leven stemmingen, ervaringen en gedrag, prospectief meet. ESM werd gebruikt om de link tussen slaap, stemming en depressie te onderzoeken. Het bleek dat een waargenomen slechtere slaapkwaliteit samenhangt met minder positieve stemming de volgende dag en met verhoogde depressieve klachten op de lange termijn. Voorts werd ESM voor het eerst succesvol als therapeutische toepassing gebruikt. Informatie over stemming en gedrag, die depressieve patiënten in ket kader van een ESM-onderzoek elektronisch hebben verzameld, werd teruggekoppeld om meer inzicht te geven.

 

Trefwoorden:

Experience-Sampling-Methode (ESM), depressie, onderzoek, therapie

Promotie Dhr. Gabriele Marconi, MSc

School of Business and Economics 

Promotores:

  • prof.dr. A. de Grip,
  • prof.dr. J. Ritzen

​Woensdag 21 januari 2015, 12.00 uur

“Higher education in the national and international economy”

Promotie Mw. Hande Karabiyik, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. L.J.C. van Loon

Woensdag 21 januari 2015, 14.00 uur

“Exercise strategies to optimize glycemic control in type 2 diabetes”

Promotie Dhr. Bart Ament, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. G.I.J.M. Kempen,
  • prof.dr. F.R.J. Verhey

Co-promotor:

  • dr. M.E. de Vugt

​Woensdag 21 januari 2015, 16.00 uur

“Frailty in old age; conceptualization and care innovations”

Dit proefschrift gaat in op aspecten rondom conceptualisering van het begrip kwetsbaarheid. Tevens wordt ingegaan op enkele zorgvernieuwingen in intra- en extramurale setting. Wat betreft het begrip kwetsbaarheid is een van de conclusies dat kwetsbaarheid als zodanig wellicht te complex is om te vatten in een korte, simpele en snel af te nemen vragenlijst. Mogelijk is het meer zinvol na te gaan voor welke specifieke uitkomsten ouderen kwetsbaar zijn of een verhoogd risico hebben dan een algemene conclusie te trekken of ouderen wel of niet kwetsbaar zijn. De drie beschreven zorgvernieuwingen laten zien dat de ontwikkeling van adequate zorginnovaties om dagelijks functioneren van kwetsbare ouderen verder te verbeteren een uitdaging blijft. Het lijkt zinvoller om de bestaande zorg, die al van hoog niveau is, op meer efficiënte wijze in te richten.

 

Trefwoorden:

kwetsbaarheid, ouderenzorg, zorgvernieuwingen, public health

Promotie Mw. Martina M. Summer-Kutmon, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. C.T.A. Evelo 

Co-promotor:

  • dr. S.L.M. Coort

​Donderdag 22 januari 2015, 10.00 uur

“Biological Data in Pathways and Networks”

In de vele cellen in ons lichaam werken genen, proteïnen en metabolieten samen. Zodra er iets in dit complexe netwerk verkeerd gaat, kunnen er ziektes optreden. In de groeiende nieuwe onderzoeksdiscipline genaamd systeembiologie proberen we een beter begrip te verkrijgen van de werking van cellen bij gezondheid en ziekte. In dit proefschrift worden nieuwe instrumenten gepresenteerd die de verbindingen tussen proteïnen onderling en hun invloed op het functioneren en het gedrag van cellen organiseren, visualiseren en analyseren. Aan de hand van voeding- en obesitas studies wordt gedemonstreerd hoe deze nieuwe instrumenten tot een beter begrip leiden van de samenhang van deze processen en hoe deze beïnvloed kunnen worden door verschillende medicijnen en voedingsmiddelen. Dit biedt aanknopingspunten voor beter gecombineerde behandelingen en gezondere diëten.

 

Trefwoorden:

Systeembiologie, netwerken, voeding

Promotie Mw. Mayke Janssens, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences 

Promotor:

  • prof.dr. I. Myin-Germeys

Co-promotor:

  • dr. T. Lataster

​Donderdag 22 januari 2015, 12.00 uur

“Exploring course and outcome across the psychosis-continuum”

Promotie Dhr. Nicolás Salamanca Acosta, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. A. de Grip

Donderdag 22 januari 2015, 14.00 uur

“Economic preferences and financial risktaking”

Promotie dhr. Dennis M.J. Hernaus, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. I. Myin-Germeys,
  • prof.dr. F.M. Mottaghy

Copromotor:

  • dr.D. Collip

​Donderdag 22 januari 2015, 16.00 uur

“Dopayours is not dopamine: genetic, environmental and pathological variations in dopaminergic stress processing”

Overmatige blootstelling aan stress is één van de gevaren van deze moderne tijd. Wat er in de hersenen gebeurt tijdens stress is echter niet duidelijk. Dit proefschrift richt zich op het meten van de effecten van stress op dopaminerge neurotransmissie in het brein. Mensen werden blootgesteld aan experimentele stress (een moeilijke rekentaak) en dagelijks leven stress werd gemeten. De belangrijkste conclusie was dat lage dopamine niveaus in het brein tijdens stress een verhoogde stress-gevoeligheid en psychische klachten naar aanleiding van stress voorspelden. Hoge dopamine niveaus werkten beschermend voor stress. Deze kennis kan bijdragen aan de ontwikkeling van farmacologische interventies voor stress-gerelateerde psychische klachten.

 

Trefwoorden:

stress, dopamine, PET, beeldvorming, psychiatrie 

Promotie Mw. Karianna F.M. Teunissen-Beekman, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. M.A. Van Beek,
  • prof.dr. P.W. de Leeuw

​Vrijdag 23 januari 2015, 10.00 uur

“Dietary proteins and blood pressure regulation”

Een eiwitrijk voedingspatroon kan de bloeddruk verbeteren. Het is nog onduidelijk of dat door de eiwitten zelf komt en welke eiwitrijke voedingsbronnen het beste effect hebben. In dit proefschrift werd onderzocht of dagelijkse consumptie van een mengsel van gezuiverde dierlijke en plantaardige eiwitten in plaats van koolhydraten (glucose) invloed had op de bloeddruk van mensen met overgewicht en een licht verhoogde bloeddruk.  Het dagelijks vervangen van 60 gram koolhydraten in de voeding voor 60 gram van het eiwitmengsel verlaagde de bloeddruk na 4 weken. Een verbeterde vaatfunctie zou hier een rol bij kunnen spelen. Echter, observaties van de bloeddruk en vaatfunctie direct na eiwitinname bevestigen dit beeld niet en laten juist een grotere bloeddrukdaling na koolhydraatinname zien zonder verschillen in vaatfunctie. Een mogelijke verklaring is dat eiwitten en koolhydraten direct na inname verschillende hormonale effecten teweegbrengen, waardoor de bloeddrukreactie verschilt van het effect dat op lange termijn wordt waargenomen.

 

Trefwoorden:

bloeddruk, voeding, eiwitten, koolhydraten

Promotie Mw. Ingrid M.H. Brands, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. C.M. van Heugten,
  • prof.dr. D.T. Wade

Copromotores:

  • dr. S.Z. Stapert,
  • dr. S. Köhler

​Vrijdag 23 januari 2015, 12.00 uur

“The adaptation process after acquired brain injury: Pieces of the puzzle”

Dit proefschrift toont dat een lage zelf-effectiviteit en in hoge mate gebruik maken van emotiegerichte coping (het uiten van negatieve emoties) in de subacute fase na doormaken van hersenletsel, voorspellend zijn voor een slechtere kwaliteit van leven op de langere termijn. Het is dus belangrijk om in een vroeg stadium deze factoren te screenen om patiënten met een hoger risico op een slechtere uitkomst te identificeren. Verder blijkt ook dat patiënten met een hogere mate van zelf-effectiviteit succesvoller zijn in het bereiken van hun belangrijke levensdoelen en daarmee een hogere kwaliteit van leven ervaren, minder stress hebben en actievere vormen van coping hanteren.

 

Trefwoorden:

hersenletsel, zelf-effectiviteit, coping, kwaliteit van leven

Promotie Mw. Prisca A.C. Zwanikken, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. A.J.J.A. Scherpbier

Co-promotor:

  • dr. Nguyen Thanh Huong

​Vrijdag 23 januari 2015, 14.00 uur

“Public health and international health educational programmes for low- and middle-income countries: questioning their outcomes and impact”

Promotie Mw. Dimona C.J. Bartelet, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. W. Groot,
  • prof.dr. H. Maassen van den Brink

Co-promotor:

  • dr. C. Haelermans

​Woensdag 28 januari 2015, 10.00 uur

“Basic Mathematics Skills Development in Children: an evaluative study on cognitive and educational factors”

In Nederland ligt de rekenontwikkeling van kinderen lager dan verwacht. Er is dan ook veel belangstelling voor hoe deze verbeterd kan worden. De resultaten van dit proefschrift duiden op het belang van de vaardigheid om de waarde van een getal snel en juist te kunnen verwerken. Deze vaardigheid kan bij groep 2-leerlingen gebruikt worden als een vroege voorspeller van mogelijke rekenproblemen. Het is belangrijk dat leerlingen al in groep 1 en 2 vertrouwd raken met getallen en hun waarden. Ook zien we dat een jaar extra onderwijs alleen effectief is voor het verbeteren van basis reken-wiskunde vaardigheden bij groep 2-leerlingen. Dit is het gevolg van een disbalans tussen het aanleren van wiskundige redeneervaardigheden en het systematisch oefenen van basis reken-wiskunde vaardigheden. Een laatste beleidsimplicatie is dat interventies (b.v. educatieve computerprogramma’s) toegesneden moeten worden op de cognitieve sterke en zwakke punten en al aanwezige reken-wiskunde vaardigheden van leerlingen.

 

Trefwoorden:

basisonderwijs, rekenontwikkeling, beleid

Promotie dhr. Alessandro Borghesi, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof. dr. L.J. Zimmermann,
  • prof. dr. B.W. Kramer

Co-promotores:

  • dr. D. Gazzolo,
  • dr. A.W.D. Gavilanes

​Woensdag 28 januari 2015, 14.00 uur

“Stem and Progenitor Cells in Preterm Infants: Role in the Pathogenesis and Potential for Therapy”

Promotie Dhr. Francesco Risso, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J.S.H. Vles

Co-promotores:

  • dr. D. Gazzolo,
  • dr. A.W.D. Gavilanes

​Woensdag 28 januari 2015, 16.00 uur

“Urinary and salivary S100B monitoring in high risk infants”

Promotie Mw. Claudia Menne-Lothmann, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J. van Os

Co-promotores:

  • dr. M. Wichers,
  • dr. N. Jacobs

Donderdag 29 januari 2015, 14.00 uur

“AFFECT DYNAMICS; A focus on genes, stress, and an opportunity for change”

Promotie Mw. Anouk W. Vaes, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor: 

  • prof. dr. E.F.M. Wouters

​Copromotores:

  • dr. M.A. Spruit,
  • dr. K. Meijer

Vrijdag 30 januari 2015, 10.00 uur

“Daily physical activity and COPD“

Promotie Mw. Martine van Nierop, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. I. Myin-Germeys,
  • prof.dr. J. van Os

Co-promotor:

  • Mw.dr. R. van Winkel

​Vrijdag 30 januari 2015, 12.00 uur

“Surving childhood new perspectives on the link between childhood trauma and psychosis”

Promotie Dhr. Falko Böhm, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. H. Hassink

Co-promotor:

  • dr. L. Bollen 

Vrijdag 30 januari 2015, 14.00 uur

“Audit Committee Design and Effectiveness”