Wetenschapsagenda april 2015

 

 

Promotie Mw. Jelena Arsenijevic, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. W. Groot

Co-promotor:

  • dr. M. Pavlova

​Woensdag 1 april, 14.00 uur

“Out-of-pocket patient payments and vulnerable population groups in Serbia”

In dit proefschrift worden de financiële lasten beschreven die patiënten in Servië ondervinden als gevolg van contante betalingen. Patiënten betalen hulpverleners onderhands met geld of geschenken. Soms krijgen zij ook het verzoek goederen zoals levensmiddelen of medicijnen mee te brengen naar het ziekenhuis. Uit de resultaten van dit proefschrift blijkt dat al deze betalingen een grote financiële last vormen voor patiënten, met name kwetsbare groepen zoals chronisch zieken. Ongeveer 2,3% van de Servische bevolking besteedt meer dan 40% van het inkomen aan gezondheidszorg. Bij de zorg rondom de zwangerschap en bevalling constateren we naast deze financiële lasten ook een gebrek aan medeleven met de vrouwen die bevallen.

 

Trefwoorden:

betalingen, gezondheidszorg, Servië

Promotie Mr. Ervin Toci, M.P.H

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. H. Brand

Co-promotor:

  • prof. G. Burazeri​

Donderdag 2 april, 10.00 uur

“Health literacy in the Western Balkans: The example of Albania and Kosovo”

Kennis over de gezondheid (‘health literacy’) is een zeer belangrijke gezondheidsdeterminant. Toch wordt deze factor volledig buiten beschouwing gelaten bij het huidige gezondheidsbeleid in Albanië en Kosovo, twee Albanees sprekende overgangslanden in Zuidoost-Europa. Op basis van een reeks onderzoeken in beide landen blijkt dat kennis van  gezondheid verband houdt met zowel gezondheidsdeterminanten als gezondheidseffecten. Onderwijs is de belangrijkste beïnvloedbare risicofactor voor beperkte gezondheidskennis. Uit de verbanden die we hebben waargenomen komt ook naar voren dat de doelmatigheid van de huidige respectieve onderwijsstelsels moet worden verbeterd. Tevens moet er in beide landen een solide basis worden gelegd om het meten van gezondheidskennis op te nemen in het gezondheidsbeleid. Zo kan gestalte worden gegeven aan interventies om de gezondheidstoestand van de inwoners te verbeteren.

 

Trefwoorden:

Albanië, Kosovo, gezondheidskennis, sociaaldemografische factoren, sociaaleconomische factoren

Promotie Mw. Nicole Hoefsmit, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. F.J.N. Nijhuis

Co-promotores:

  • dr. I. Houkes,
  • dr. N. Boumans

​Donderdag 2 april, 12.00 uur

“Self-direction in return-to-work: bottlenecks, facilitators and an intervention”

MKB Nederland en VNO-NCW hebben onlangs voorgesteld om de loondoorbetaling bij ziekteverzuim terug te brengen van twee naar één jaar. Het is de vraag of deze maatregel zal resulteren in een adequate werkhervatting, wanneer niet wordt geïnvesteerd in verbetering van de samenwerking tussen verzuimende werknemers en hun werkgevers. De bevindingen in dit proefschrift wijzen namelijk op een gespannen samenwerking tussen verzuimende werknemers en hun werkgevers, als gevolg van uiteenlopende doelen (werknemers: medisch herstel, werkgevers: werkhervatting) en onderling wantrouwen. Hiernaast laten de bevindingen zien dat juist het investeren in een betere samenwerking tussen verzuimende werknemers en hun werkgevers kosteneffectief is.

 

Trefwoorden:

werknemers, werkgevers, ziekteverzuim, werkhervatting

Promotie Mw. Nadine Funcke, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. Ann Vanstraelen

Co-promotor:

  • prof.dr. R. Knechel

​Donderdag 2 april, 14.00 uur

“Credit Ratings & the Auditor’s Going-Concern Opinion”

Promotie Mw. drs. Hanna L. van den Ende

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. E.S. Houwaart,
  • prof.dr. J.TH.M. Houwink ten Cate 

Donderdag 2 april, 16.00 uur

“Vergeet niet dat je arts bent’; Joodse artsen in Nederland 1940-1945”

'Vergeet niet dat je arts bent', zo drukte een vader zijn zoon op het hart, toen de twee als nazi-vervolgden gedwongen werden afscheid te nemen. De vader doelde op zowel de voorrechten van het arts-zijn als op de plichten die bij het beroep hoorden. Bevoorrecht waren de Joodse artsen namelijk, zoals aan hun relatief hoge overlevingskans te zien is. Daarnaast is zichtbaar dat zij hun artsenplichten veelal probeerden na te leven. Op zichzelf teruggeworpen moesten zij talrijke nieuwe ethische dilemma's oplossen; vaak trachtten zij met medische middelen -hoe onorthodox soms ook- nog iets voor anderen te betekenen, en verzet te bieden.

 

Trefwoorden:

medische geschiedenis, WO II, Joodse artsena

Promotie drs.mr. Jan F. Schrijver

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Promotor:

  • prof.dr. A.F.A. Korsten

​Woensdag 8 april 14.00 uur

“De omwenteling die niet kwam; verkenning van het Bestuursbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken”

In dit boek passeren 24 projecten uit veertig jaar bestuursbeleid de revue. De auteur betrekt daarbij de bestuurswetenschap, die een omslag van meer klassiek hiërarchisch bestuur (government) naar meer netwerkgericht bestuur (governance) verwacht. De conclusie is echter dat, ondanks aanvechtingen, de bestuurstheorie van Binnenlandse Zaken klassiek is gebleven. Ook ontbrak tussen 1969 en 2009 een systematisch ontwikkelde visie over de verhouding tussen overheid en samenleving, noodzakelijk voor een eigentijds bestuursbeleid. De onderzoeker vergeleek Binnenlandse Zaken ook met het parlement en een vakdepartement. Ook daar bleef de doorbraak naar een andere bestuursvisie uit. Schrijver veronderstelt dat hierdoor kansen zijn gemist voor effectiever beleidsprocessen op rijksniveau.

 

Trefwoorden:

bestuursbeleid, Binnenlandse Zaken

Promotie Mw.drs. Susan M. Wearne

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. T. Dornan

Co-promotores:

  • prof.dr. C.T. Skinner,
  • dr. P.W. Teunissen

​Woensdag 8 april, 16.00 uur

“Is it remotely possible ?; remote supervision of general practice registrars”

Huisartsen in opleiding worden gewoonlijk gesuperviseerd door ervaren huisartsen die zich op dezelfde locatie bevinden. Er is behoefte aan een alternatief voor huisartsen in opleiding die alleen in het binnenland van Australië en Noord-Canada werken. Supervisors gebruiken informatie- en communicatietechnologie om op afstand toezicht te houden. Uit deze studie bleek dat de landelijke examenresultaten bij supervisie op afstand vergelijkbaar waren met de resultaten bij supervisie op locatie. Er werd nagegaan waarom en voor wie supervisie op afstand van nut kan zijn. Bij een aantal huisartsen in opleiding verliep het leerproces tot onze verbazing sneller door supervisie op afstand. Dit kwam omdat ze klinische verantwoordelijkheid droegen, konden kiezen wanneer en via welke middelen ze leerden, en zagen welke invloed hun werk had door de continuïteit van zorg aan patiënten en gemeenschappen. Continuïteit van supervisie op afstand betekende dat zij op doeltreffende wijze leerden van eerdere ervaringen en bij het leerproces persoonlijke uitdagingen en kenmerken centraal stonden om effectieve zorg te kunnen bieden. Verantwoordelijkheid, continuïteit van zorg en continuïteit van supervisie zijn essentiële factoren voor effectief en doelmatig postuniversitair onderwijs.

 

Trefwoorden:

medische opleiding, huisartsenpraktijk, supervisie, landelijke en afgelegen gebieden, onderwijs op afstand 

Promotie Mw.drs. Annemieke Fastenau

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J.W.M. Muris,
  • prof.dr. C.P. van Schayck

Co-promotores:

  • prof.dr. R. Gosselink,
  • dr. B. Winkens

​Donderdag 9 april, 12.00 uur

“Exercise training and physical activity in patients with mild to moderate COPD in primary care”

Promotie Mw. Oana Floroiu, MSC

School of Business and Economics

Promotores:

  • prof.dr. P. Eichholtz,
  • prof.dr. A. Pelsser

​Donderdag 9 april, 16.00 uur

“Financial decision making in incomplete markets”

Promotie Mw. R. Karlijn Haagsman, MSc

Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen

Promotor:

  • prof.dr. V. Mazzucato

Co-promotor:

  • dr. B. Dito

​Vrijdag 10 april, 10.00 uur

“Parenting across borders; Effects of transnational parenting on the lives of Angolan and Nigerian migrant parents in The Netherlands”

Deze studie gaat over Angolese en Nigeriaanse ouders die in Nederland wonen, maar waarvan de kinderen in het land van herkomst verblijven. Onderzocht is of deze scheiding effect heeft op het welzijn van de migrantenouder. Deze studie toont aan dat transnationale scheiding het welzijn van de ouders kan beslechten. Echter als goede gezinsregelingen zijn getroffen, zoals regulier contact met het kind, hoeft scheiding niet problematisch te zijn. Bovendien is de context van migratie en vestiging cruciaal. Vooral ongedocumenteerde migranten en migranten met laag sociaaleconomische status vertonen verminderd welzijn, mede ten gevolge van beperkingen van migratiebeleid die bijvoorbeeld fysiek contact belemmeren.

 

Trefwoorden:

migrantenouder, transnationale scheiding

Promotie Mw. Ryanne J.M. Lemmens, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. R.J.E.M. Smeets

Co-promotores:

  • dr. H.A.M. Seelen
  • dr. Y.J.M. Janssen-Potten

​Vrijdag 10 april, 12.00 uur

“Technology-based measurement of arm-hand skill performance in daily life conditions”

Veel mensen die een beroerte gehad hebben of kinderen met cerebrale parese ervaren ernstige arm-hand problemen in het dagelijkse leven. Het onderzoek in dit proefschrift is gericht op het ontwikkelen van een instrument waarmee de uitvoering van specifieke arm-hand vaardigheden in de thuissituatie gemeten kan worden. Het instrument moet kunnen meten  a) welke activiteiten uitgevoerd worden, b)  hoeveel de armen en handen gebruikt worden, en c) wat de kwaliteit is van deze bewegingen. Zo’n meetinstrument is belangrijk om vooruitgang van patiënten te kunnen evalueren, arm-hand problemen te detecteren, behandelingen aan te passen aan de behoefte van de patiënt en om de effectiviteit van nieuwe behandelingen te beoordelen.

 

Trefwoorden:

revalidatie, meetinstrument, arm-hand problemen

Promotie Dhr. drs. Marc H.F. Schreinemacher

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. N.D. Bouvy

Co-promotores:

  • dr. S.O. Breukink,
  • dr. J-W. Greve

​Vrijdag 10 april, 14.00 uur

“Abdominal Wall Hernia Repair; intraperitoneal Mesh and Adhesions”

Eén op de vijf patiënten ontwikkelt een littekenbreuk na een buikoperatie. Dergelijke breuken zijn defecten in de buikspieren waar darmen doorheen kunnen puilen. Herstel gebeurt met matjes van geweven kunststof. Als reactie op matjes in de buik vormen zich verklevingen tussen darmen en matjes. Deze verklevingen kunnen tot ernstige problemen lijden, die worden onderschat door chirurgen. Experimenteel bleek dat coatings op een matje dit probleem voor een groot deel kan voorkómen. Ook konden drie pillen voorafgaand aan de operatie verklevingen met de mat halveren. Als laatste werd een patiëntenmodel ontwikkeld voor de verdere bevestiging van onze resultaten.

 

Trefwoorden:

littekenbreuken, postoperatieve verklevingen

Promotie Mw. Kristien J.A. Lemmens, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. A. Bast

Co-promotores:

  • dr. G.R.M.M. Haenen,
  • prof.dr. W.J.F. van der Vijgh

​Woensdag 15 april, 12.00 uur

“Protective and adaptive responses by antioxidant flavonoids”

Radicalen zijn schadelijk doordat ze DNA en eiwitten kunnen beschadigen. Dit veroorzaakt veroudering en hart- en vaatziekten. Antioxidanten beschermen tegen radicalen. Teveel radicalen leidt tot adaptatie; het lichaam maakt meer antioxidanten aan. Flavonoïden, antioxidanten verkregen via voeding of supplementen, kunnen radicalen neutraliseren. Deze neutralisatie zou de adaptatie van het lichaam kunnen verminderen. Hierdoor zouden flavonoïden het schadelijk effect van radicalen vergroten. 
Dit onderzoek toont aan dat bij het neutraliseren een product uit het flavonoïde gevormd wordt dat ook adaptatie induceert. Flavonoïden beschermen dus tegen de schadelijke werking van radicalen en houden de adaptatie in stand.

 

Trefwoorden:

radicalen, antioxidanten, flavonoïden

Promotie Mw.drs. Manon A.B. Ernst

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. L.J.I. Zimmermann

Co-promotores:

  • dr. W.J.M. Gerver,
  • dr. M.A.H.B.M. van der Hoeven

​Woensdag 15 april, 14.00 uur

“Prevention of obesity in childhood”

In dit proefschrift is onderzocht of de trend bij kinderen om obesitas te ontwikkelen start in de prenatale periode en of de toename in gewicht bij kinderen gedurende de laatste 80 jaren gerelateerd is aan een seculaire trend in lengte. Er werd geen prenatale seculair trend geconstateerd. Postnataal is de seculaire trend evident in zowel gewicht, lengte als BMI. Kinderen, die te klein of met en te laag gewicht geboren zijn (small for gestational age / SGA), lopen een verhoogd risico om obesitas te ontwikkelen. 
Verder is er op basis van data van lengte en gewicht in een gezonde Nederlandse populatie, een predictiemodel ontwikkeld, om het risico op overgewicht vast te stellen op het moment dat een kind nog een gezond gewicht heeft. Dit predictiemodel is een belangrijk instrument dat in de jeugdgezondheidszorg gebruikt kan worden om obesitas te voorkomen.

 

Trefwoorden:

obesitas, kinderen, lengte, gewicht, preventie 

Promotie Dhr. Stefan G.J.A. Camps, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. K.R. Westerp,
  • prof.dr. E.C.M. Mariman

​Donderdag 16 april, 10.00 uur

“How humans economize; energy restriction and end energy expenditure”

Promotie Dhr. Ahmed Elsayed A. Mohamed, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. A. de Grip

Co-promotor:

  • dr. D. Fouarge

​Donderdag 16 april, 12.00 uur

“Essays on Working Hours”

Promotie Mw. Selvakumari Sankaranarayanan, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. W.H. Lamers

Co-promotor:

  • dr. S.E. Köhler

​Donderdag 16 april, 14.00 uur

“Tissue Distribution and Function of Arginase I: an experimental study”

Promotie Mw. Anna Huysse-Gaytandjieva, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. W.N.J Groot

Co-promotor:

  • dr. M. Pavlova

​Donderdag 16 april, 16.00 uur

“Failure to adapt”

In de huidige dynamische sociale en economische context worden er aanvullende eisen gesteld aan zowel werknemer als werkgever. Werkomgevingen eisen voortdurend aanpassingen. Van de werknemers bevindt zich 6.6% in een ‘job-lock’ (niet van baan veranderen vanwege het willen behouden van bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering of pensioenvoorziening). Van deze groep bevindt zich 61.4% langdurig in een ‘job-lock’. ‘Job-lockers’ ervaren meer lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen dan werknemers die zich adequaat aanpassen. Door ‘job-locks’ worden bedrijven opgezadeld met hogere kosten als gevolg van terugtrekgedrag, afgenomen productiviteit en afgenomen binding met het werk. Human Resource Managers en re-integratiebedrijven kunnen aan de hand van de resultaten van dit proefschrift vaststellen welke werknemers een verhoogde kans op ‘job-lock’ hebben en programma’s opstellen die gericht zijn op preventie en oplossingen.

 

Trefwoorden:

aanpassing, ‘job-lock’, re-integratie

Promotie Ghossein-Doha

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. M.A. Spaanderman 

Co-promotor:

  • dr. L.L.H. Peeters

​Vrijdag 17 april, 10.00 uur

“Cardiac Adaptation during and after hypertensive gestation”

Promotie Mw. drs. Mayienne Bakkers

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. C.G. Faber,
  • prof.dr. M. de Baets

Co-promotor:

  • dr. I.S.J. Merkies

​Vrijdag 17 april, 12.00 uur

“Small fibers, big troubles; diagnosis and implications of small fiber neuropathy”

Promotie Dhr. Benedikt Vogt, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. B. ter Weel

Co-promotor:

  • dr. T. Schils

​Vrijdag 17 april, 14.00 uur

“The Role of Incentives, Preferences and Personality in Decision Making”

Inauguratie van dr. Gerard van Breukelen

Benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences en de Faculty of Psychology and Neuroscience tot hoogleraar 'Methodologie en Statistiek'

Vrijdag 17 april, 16.30 uur

“Tussen wiskunde en werkelijkheid”

Promotie Mw.drs. Federica Casiraghi

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores:

  • prof.dr. K.L.M. Leunissen,
  • prof.dr. G. Remuzzi

​Woensdag 22 april, 12.00 uur

“Mesenchymal stromal cells to induce tolerance to solid organ transplantation”

Promotie Dhr. Thomas Meyer, MSc

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotor:

  • prof.dr. H.L.G.J. Merckelbach

​Co-promotores:

  • dr. T. Smeets,
  • dr. T. Giesbrecht

​Donderdag 23 april, 14.00 uur

“Psychological adjustment to stress and trauma; Hippocampal configuration learning, cognitive emotion Regulation, and frontal brain asymmetry, as predictors of Resilience”

Promotie Mw. Réka Felleg, MSc

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. F. Moers

Co-promotor:

  • dr. A. Renders

Donderdag 23 april, 16.00 uur

“Market Reactions to management earnings forecasts”

Promotie Dhr. drs. Dennis Japink

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. M.F. von Meyenfeldt

Co-promotores:

  • dr.ing. M.P.G. Leers,
  • dr. M.N.N. Sosef,
  • dr. M. Nap

Vrijdag 24 april, 10.00 uur

“Macrophages in Colorectal Cancer: proof of principle for diagnostic application”

Promotie Dhr.drs.ing. Jimmy C.E. Odekerken

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. G.H.M.I.M Walenkamp

Co-promotores:

  • dr. T.J.M. Welting,
  • dr. J.J.C. Arts

Vrijdag 24 april, 12.00 uur

“Orthopaedic Infections: pre-clinical models, diagnostic tools and novel coatings”

Promotie Mw. Carmen Stolwijk, MSc

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. A. Boonen

Co-promotor:

  • dr. A. v. Tubergen

​Vrijdag 24 april, 14.00 uur

“Extra articular manifestations and comorbidities in spondyloarthritis: epidemiological and clinical aspects”

Inauguratie van prof.dr. Maria W.J. Jansen

Benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot bijzonder hoogleraar ‘Populatiegericht Gezondheidsbeleid’ 

Vrijdag 24 april, 16.30 uur

“Lokale overheid en populatiegericht gezondheidsbeleid”

Promotie Mw.drs. Ingrid M.A. Kramer

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. J. van Os

Co-promotores:

  • dr. M. Wichers,
  • dr. C.J.P. Simons

Donderdag 30 april, 10.00 uur

“Zooming into the micro-level of experience: An approach for understanding and treating psychopathology”

Promotie Dhr. Matteo Millone, MSc

School of business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. J. Bos

Co-promotor:

  • dr. R. de Haas

Donderdag 30 april, 12.00 uur

“Poor Lending”

Waarom vinden rijke mensen het moeilijk om geld te lenen aan arme mensen? Voornamelijk omdat het kostbaar en risicovol is. In dit proefschrift wordt, in het kader van microfinanciering, gekeken naar de uitdagingen waar financiële tussenpersonen die leningen verstrekken aan cliënten met een laag inkomen mee worden geconfronteerd. Instellingen die microfinanciering verlenen, kunnen hun doelmatigheid vergroten door zich te concentreren op hun kerntaak en investeerders te vinden met dezelfde voorkeur wat betreft sociale en financiële doelstellingen. Regelingen waardoor leningverstrekkers onderling informatie kunnen uitwisselen, kunnen de kans dat er te hoge leningen worden verstrekt aanzienlijk verkleinen. Hierdoor kan het risico voor zowel de leningverstrekker als degene die de lening afsluit, worden verminderd.

 

Trefwoorden:

microfinanciering, risico, doelmatigheid