Mr Dr Rankie ten Hoopen (M.M.)

Rankie ten Hoopen studeerde Nederlands recht (afstudeerrichting: Privaatrecht) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een tijdelijke functie bij de Groningse vakgroep Burgerlijk Recht kreeg zij een aanstelling bij de Rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht, eerst bij de capaciteitsgroep Privaatrecht, later bij de capaciteitsgroep Publiekrecht, sectie Sociaal Recht. In 2001 promoveerde zij op het proefschrift 'Zorg op recept. De relatie apotheker-geneesmiddelengebruiker in veranderend maatschappelijk en juridisch perspectief'. In 2009 ontving zij de Goudsmitprijs van de Vereniging voor Gezondsheidrecht voor een artikel over de aansprakelijkheid bij medisch-specialistische  samenwerking. Haar deskundigheidsgebied en werkzaamheden liggen op het terrein van het Gezondheidsrecht. Naast haar werkzaamheden bij de universiteit is zij werkzaam bij Boels Zanders Advocaten (Wetenschappelijk Bureau), lid van de Medisch-Ethische Toetsingscommissie azM/MUMC en lid van de Commissie Medisch-Ethische Aangelegenheden van het academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kreeg zij een aanstelling bij de Universiteit Maastricht, Faculteit der Rechtsgeleerdheid. In 2001 promoveerde zij op het proefschrift 'Zorg op recept  De relatie apotheker-geneesmiddelengebruiker in veranderend maatschappelijk en juridisch perspectief'. In 2009 ontving zij de Goudsmitprijs van de Vereniging voor Gezondheidsrecht voor de publicatie 'Medisch-specialistische samenwerking en aansprakelijkheid' (Nederlands Juristenblad 2017/26). Bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht was Rankie eerst verschillende jaren lid van de capaciteitsgroep Privaatrecht, daarna (na een intermezzo van werkzaamheid bij de Faculteit Gezondheidswetenschappen/Geneeskunde) bij de capaciteitsgroep Publiekrecht. Haar onderwijs- en onderzoekswerkzaamheden, als universitair docent, richten zich op het Gezondhedsrecht. Op dit terrein houdt zij zich met verschillende onderwerpen bezig, waaronder de beroepenwetgeving, de overeenkomst inzake geneeskundige behandeling, kwaliteit van zorg, medische aansprakelijkheid, aspecten van (goed) bestuur van zorginstellingen, zorgverzekering, orgaandonatie (ook: na euthanasie) en andere onderwerpen met naast een medisch-juridische  een ethische component.

Rankie is een dag per week werkzaam bij Boels Znders Advocaten. Verder maakt zij deel uit van enkele commissies in het MUMC+: de Commissie Medisch-Ethische Aangelegenheden en de Medisch Ethische Toetsingscommissie azM/UM.