westfaelischer friede in muenster gerard terborch

Law Blogs Maastricht

Met Law Blogs Maastricht beogen we onze juridische kennis toegankelijk te maken en onze onderzoeksresultaten en bijdragen aan actuele discussies beschikbaar te stellen voor een algemeen publiek van juristen, rechtenstudenten, niet-juristen, de pers en de samenleving.

Nieuwste blogs

Grenzen aan grondgebruik

Rechtsgeleerdheid

Met de uitspraak van Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 18 december 2024 en het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 22 januari 2025 komt de ‘stikstofdiscussie’ en de daarmee gepaarde maatschappelijke onrust opnieuw onder de aandacht.

Grond

De EU-aanpak van desinformatie

Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 27 januari 2025 in De Hofvijver, de nieuwsbrief van het Montesqueieu Instituut.

Toegang tot betrouwbare informatie is het fundament van de rechtsstaat. Daarom vormt de verspreiding van desinformatie op sociale media een urgente uitdaging voor de Europese democratie.

Smartphone en laptop

De nationale uitzonderingstrek en de (vergeten) rol van het EU noodrecht in ‘asielcrises’

Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 19 december 2024 in De Hofvijver, de nieuwsbrief van het Montesqueieu Instituut.

Vorig jaar rond deze tijd leefde in Brussel het idee dat er vanaf 2024 een periode van stabiliteit op Europees migratie- en asielgebied zou aanbreken. In december 2023 was de Europese wetgever het namelijk eens was geworden over haar nieuwe migratiepact. Heel kort had men, wellicht naïef, de hoop dat de nadruk eindelijk weer zou komen te liggen op de implementatie en naleving van de Europese regelgeving, i.p.v. op het amenderen hiervan.

Daarnaast was het in ieder geval duidelijk dat het toekomstige beleid nog gegrond was op de notie dat iedereen het recht heeft om een asielaanvraag te doen en dat de bestaande migratie- en asielvraagstukken enkel middels Europese samenwerking kunnen worden opgelost.

Globe europa

Burger en openbaar bestuur verbonden door het recht

Rechtsgeleerdheid

Op vrijdag 4 oktober jl. hield ik (Prof. Dr. Raymond Schlössels) mijn Maastrichtse oratie. Het was een geweldige ervaring om voor een grote groep wetenschappers, praktijkjuristen en andere geïnteresseerden te spreken over de relatie tussen burger en bestuur. Door allerlei affaires en maatschappelijke ontwikkelingen verschuift er veel op dit vlak. Het recht heeft het moeilijk om het vertrouwen tussen burger en bestuur toekomstbestendig te borgen. 

Kaft oratie Raymond Schlossels

Een (Maastrichtse) brug te ver: over vergane glorie en het belang van onderzoek naar het Nederlandse grondbeleid

Rechtsgeleerdheid

Nederland staat de komende jaren voor grote ruimtelijke opgaven. Het woningtekort, de kwaliteit van de natuur, de transitie van de landbouw en de verduurzaming van de energievoorziening leggen allemaal een beslag op de ruimte. Tegelijkertijd is de ruimte in Nederland schaars. De combinatie van belangrijke maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, werken, klimaat, energie en landbouw met een gebrek aan ruimte, maakt dat de overheid de regie op de fysieke leefomgeving strakker in handen wil nemen. Actieve grondbeleidsinstrumenten, zoals onteigening, kunnen daar een rol in spelen.

land bewerken