ITEM nieuws artikel

ITEM krijgt SWOL-subsidie toegekend voor grensoverschrijdend onderzoek door studenten

Het Universiteitsfonds Limburg/SWOL heeft een beurs van 5000 euro toegekend aan bachelor studenten voor het uitvoeren van onderzoek naar de internationalisering van het midden- en kleinbedrijf (MKB) in de Nederlandse grensprovincies Limburg en Drenthe. De studenten worden begeleid door deskundigen van het Maastricht University's Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM)NHL Stenden Hogeschool en Hogeshool Zuyd.

Limburg en Drenthe
De grensprovincies Limburg en Drenthe zijn beide steeds internationaler en ondersteunen beide kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) om internationaal zaken te doen, bijvoorbeeld door het verstrekken van subsidies en het delen van kennis en informatie over onderwerpen die verband houden met het internationale bedrijfsleven. Limburg en Drenthe kunnen worden beschouwd als plattelandsgebieden met een krimpende bevolking en vaak een tekort aan hoogopgeleide werknemers uit Nederland. Dit leidt ertoe dat veel bedrijven op zoek gaan naar hoogopgeleide werknemers uit het buitenland.

MKB en hoogopgeleide arbeidsmigranten
In dit onderzoek wordt onderzocht hoe regionale KMO's in Limburg en Drenthe in hun vraag naar hoogopgeleide werknemers voorzien door in andere landen te zoeken en hoe zij hoogopgeleide migranten voor een langere periode proberen te behouden. Het onderzoekt ook de mogelijkheden voor regionale KMO's om hun hoogopgeleide internationale werknemers te helpen zich in de regio's te integreren.

Onderzoeksdoelstellingen
In de loop van het academiejaar 2019/20 werken bachelor studenten in beide provincies samen aan dit onderzoeksproject. Onder begeleiding van onderzoekers van ITEM, NHL Stenden en Zuyd zullen zij het onderzoek onderzoeken:

  • de problemen van de KMO's in beide regio's, alsook de mogelijkheden en mogelijke oplossingen (een vergelijking)
  • de aantrekkelijkheid van de regio's Limburg en Drenthe voor het MKB en voor de hoogopgeleide migranten
  • mogelijke maatregelen en suggesties voor ondersteuning die door de regionale overheden (gemeenten, provincies) kunnen worden geboden

Best practices
De studentenonderzoekers zullen interviewvragen ontwikkelen, interviews afnemen met vertegenwoordigers van de KMO's, de gegevens analyseren en uiteindelijk best practices identificeren die kunnen worden omgezet in richtlijnen voor publieke en private stakeholders in zowel Limburg als Drenthe.

Financiering
Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd door de SWOL met een cofinanciering van NHL Stenden Hogeschool, Hogeschool Zuyd en het Institute of Transnational and Euregional cross-border cooperation and Mobility.

Verbanden met lopend Euregionaal onderzoek
Dit project zal de samenwerking van de Universiteit Maastricht met andere instellingen voor hoger onderwijs in Nederland verder versterken en biedt de mogelijkheid om haar activiteiten naar grensregio's buiten Limburg verder uit te breiden. Het project vormt een aanvulling op het lopende onderzoek bij ITEM, met name het INTERREG-V-A project youRegion. Dit project loopt van 2018 tot 2022 en heeft twee overkoepelende doelstellingen:

  • de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in de Euregio Maas-Rijn (EMR) te bevorderen door de advies- en bemiddelingsdiensten centraal te coördineren en aan elkaar te koppelen, en
  • een Euregionale 'welkomscultuur' (Willkommenskultur) voor nieuwkomers, werknemers en bedrijven in de regio tot stand te brengen.

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...