Altijd iets te vinden: Hoe kunst kijken stimuleert beter te observeren, reflecteren en oordelen
Wieteke van Zeil spreekt over kijkplezier, nieuwe perspectieven, snelle meningen en gewogen oordelen. We hebben over van alles en nog wat een mening, aangejaagd door de dynamiek van sociale media. Maar hoe kom je eigenlijk tot je meningen? En hoe vaak nemen we de tijd om tot een gewogen oordeel te komen? Kunst kijken kan ons helpen: kunst is geduldig, houdt je nieuwsgierig en verruimt je blik.
Aan de hand van schitterende kunstdetails maakt ze inzichtelijk hoe we betekenis geven aan wat we zien; welke rol bijvoorbeeld je stemming en achtergrond daarbij spelen, en waarom het zo moeilijk is van mening te veranderen. Bovendien nodig Van Zeil uit tot associëren, reflecteren en bovenal tot meer kijkplezier, of je nu een beginnend kunstkijker bent of een geoefende liefhebber.
Wieteke van Zeil (1973) schrijft de wekelijkse serie Oog voor Detail, die werd bekroond met een European Newspaper Award, in De Volkskrant. Voor de NTR maakte ze afgelopen zomer de televisieserie Kijken op gevoel. Over kunst kijken schreef ze de boeken Dichterbij (2015), Goed kijken begint met negeren (2018) en Altijd iets te vinden (2020).
Livestream
Lees ook
-
Art Meets Science #4: Nature Never Loses
Studium Generale | Conversation
11 mei -
How Europe Could End
Studium Generale | Schuman Lecture
12 mei -
Gezondheidsuniversiteit: De wetenschap achter waarneming
Studium Generale | Collegereeks
14 mei11 jun