De Nationale Studenten Enquête en jouw privacy

Jaarlijks doet de Universiteit Maastricht mee aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). In nationaal verband worden de resultaten van de enquête gebruikt context voor studiekeuzeinformatie voor toekomstige bachelor- en masterstudenten en intern gebruikt de UM de resultaten om de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Alle universiteiten in Nederland zijn bij wet verplicht deel te namen aan de NSE en daarvoor een dataset aan te leveren aan Studiekeuze123, de uitvoerder van de NSE. Voor meer informatie over deze data (zoals je emailadres en studieprogramma) en jouw privacy, klik hier. Zoals je kunt lezen in de privacy statement van de NSE, heb je het recht om jouw gegevens in te zien, te corrigeren of te laten verwijderen. Op 14 oktober 2024 zal Studiekeuze123 de emailadressen van alle studenten wissen.

Naast de bovengenoemde data heeft UM drie additionele gegevens aangeleverd voor de uitvoer van de NSE: de specialisatie binnen het programma, de nationaliteitsgroep van de student en ‘eerstejaars bachelor student’ of niet. Voor analyses en verbeteringen in de programma’s is het nodig onderscheid te maken in de specialisaties (soms ook ‘tracks’ genoemd). Bijvoorbeeld: in grote masterprogramma’s zoals de MSc International Business zijn de resultaten per specialisatie veel waardevoller dan de totale resultaten van het volledige masterprogramma. De nationaliteitsgroep is een tweede kenmerk dat we met Studiekeuze123 delen. UM’s internationaliseringsbeleid is van groot belang voor het unieke profiel van de universiteit en om dit vorm te geven is informatie over de nationaliteitsgroep van de student van groot belang. Er wordt gebruik gemaakt van nationaliteitsgroepen in plaats van de afzonderlijke nationaliteiten zodat ze privacy van de student niet in het geding komt. Ten slotte delen we het kenmerk ‘eerstejaars bachelor student’ of ‘anders’. Bij analyses is het nuttig om te weten of er een verschil, en zo ja, welk verschil er is in de mening van nieuwe, eerstejaars bachelor studenten over hun programma ten opzichte van wat ouderejaars studenten aangeven.

Na de enquêteperiode ontvangt de universiteit de resultaten van al onze eigen studenten. De Universiteit Maastricht heeft besloten dat alle studenten die de vragenlijst invullen, anoniem deelnemen. Dat willen zeggen dat de UM de gegevens niet naar individuele studenten kan herleiden. Zo ontvangen wij geen informatie zoals jouw naam of emailadres. Daarnaast krijgt de UM de antwoorden bij een populatie van minder dan vijf studenten niet terug geleverd.

Meer weten?
Wil je meer informatie over hoe de UM omgaat met jouw NSE-data? Neem dan contact op met: rankings@maastrichtuniversity.nl