1 studie - 3 banen

Inmiddels bestaat de UM alumni community uit bijna 100.0000 afgestudeerden. Waar komen onze alumni na hun studie terecht? In deze rubriek portretteren we steeds drie alumni die dezelfde opleiding volgden. Lees meer over hun jobs, dromen en ambities. 

Waarom heb je destijds besloten om de master Arbeid & Recht aan de UM te gaan studeren?

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Rianne: Heel gevarieerd en geen dag is hetzelfde. Ik begin vaak met het wegwerken van e-mails, die veelal afkomstig zijn van HR-adviseurs, collega’s of leidinggevenden. Afhankelijk van de dag heb ik een paar afspraken, live of via Teams en altijd wel wat ad hoc vragen of spoedjes. Inhoudelijk ben ik bezig met alle facetten van het arbeidsrecht. Vragen over contracten, ketenregeling, ziekte, maar ook ontslag krijg ik dagelijks. Daarnaast maak ik samen met mijn collega’s HR-beleid en houden we nieuwe wetgeving bij en vertalen we dat tijdig naar de praktijk in ons ziekenhuis.

Sanne: Als advocaat kan mijn werkdag erg verschillen, afhankelijk van de opdrachten die op dat moment op mijn bureau liggen. Over het algemeen begin ik mijn werkdag met het controleren van mijn e-mails en mijn agenda, en het plannen van mijn dag. Vervolgens ga ik aan de slag met lopende zaken, zoals het voorbereiden van juridische stukken, het voeren van overleg met cliënten en het bijwonen van vergaderingen en hoorzittingen. Daarnaast houd ik mijn kennis bij van de wetgeving en jurisprudentie door het lezen van vakliteratuur en jurisprudentie. Ook volg ik cursussen om mijn kennis bij te houden. Daarnaast vind ik het leuk om juridische teksten te schrijven en werk ik mee aan de totstandkoming van cursussen voor cliënten. Tot slot vind ik het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met mijn cliënten en hen regelmatig op de hoogte te houden van de voortgang van hun zaak.

Mark: Ik ben de secretaris van het Faculteitsbestuur. Dat betekent dat ik het Faculteitsbestuur ondersteun middels het voorbereiden van de bestuurlijke agenda en het notuleren van de tweewekelijkse vergaderingen. Ook zorg ik ervoor dat de besluiten die worden genomen door het Faculteitsbestuur, worden opgevolgd en worden gecommuniceerd. Het Faculteitsbestuur bestaat uit de decaan, de directeur, de vice-decaan Onderwijs, de vice-decaan Onderzoek en de twee studentleden. Dit gezelschap vergadert iedere twee weken en neemt tijdens die vergadering verschillende besluiten waarmee de koers van het facultair beleid wordt bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop we moeten omgaan met de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie in het wetenschappelijk onderwijs, of op welke manier we ervoor kunnen zorgen dat de studenten, de stafleden en de promovendi met een fijn en veilig gevoel naar de faculteit komen. Daarnaast fungeer ik samen met mijn medesecretaris als de rechterhand(en) van de decaan en ondersteunen we hem in die hoedanigheid tijdens zijn werkzaamheden. Ten slotte schrijf ik naast mijn dagelijkse werk ook nog aan mijn onderzoeksvoorstel. In september start ik namelijk met een promotieonderzoek: een PhD-traject.

Wanneer ga jij met plezier naar je werk? Wat maakt je werk zo leuk?

Rianne: Het werken in de zorg is echt ontzettend leuk! Daarnaast werk ik in een hartstikke grote organisatie, dat heeft ook zo zijn nadelen, maar het is ook heel bijzonder om meer dan 15.000 collega’s te hebben. Tevens zet ik heel wat stappen op een dag. Het werk is gevarieerd en ik heb veel mogelijkheden om mijzelf te ontwikkelen. Vorig jaar ben ik namelijk ook mogen starten met het tweejarige talentenprogramma. In twee jaar tijd staat mijn persoonlijke ontwikkeling centraal, met interne en externe trainingen van de Baak.

Sanne: Ik ga vooral met plezier naar mijn werk omdat ik mijn creativiteit, persoonlijkheid en kwaliteiten kan inzetten in mijn werk als advocaat. Ik ben ervan overtuigd dat elk individu unieke kwaliteiten heeft en dat het belangrijk is om deze in te zetten in het werk. Het geeft me voldoening als ik mijn eigen vaardigheden kan gebruiken om het beste resultaat te behalen voor mijn cliënten. Ook het feit dat elke zaak anders is, en ik altijd nieuwe uitdagingen tegenkom, houdt mijn werk interessant en boeiend. Ik geniet van het oplossen van complexe juridische vraagstukken en het vinden van praktische oplossingen voor mijn cliënten. Daarnaast heb ik als advocaat de mogelijkheid om bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige samenleving, en dat geeft me een gevoel van voldoening en betekenis in mijn werk. Een ander aspect van mijn werk dat ik waardeer is de afwisseling. De ene dag werk ik samen met een cliënt, terwijl ik de andere dag bijvoorbeeld een juridische cursus volg om mijn kennis up-to-date te houden. Deze variatie maakt mijn werk uitdagend en interessant. Kortom, ik ga met plezier naar mijn werk wanneer ik mijn eigen kwaliteiten en stijl kan inzetten, nieuwe uitdagingen kan aangaan, een positieve impact kan hebben, en wanneer mijn werk afwisseling biedt.

Mark: Als ik ’s ochtends opsta, heb ik direct zin om mijn werkdag te beginnen. Nog nooit ben ik met zo veel plezier naar mijn werk gegaan als tijdens de afgelopen maanden. En dat komt hoofdzakelijk door mijn collega’s. Samen met mijn medesecretaris, Heidi Gulix, en de decaan, Jan Smits, vormen we een divers, maar zeer hecht team. Onze diversiteit zorgt ervoor dat we alle problemen (lees: uitdagingen) van verschillende perspectieven kunnen beoordelen en uiteindelijk de oplossing kunnen kiezen die het beste past bij de uitdaging die we op dat moment het hoofd moeten bieden. Onze hechtheid zorgt vervolgens voor openheid en eerlijkheid. Daardoor helpen we elkaar tijdens moeilijke momenten, maar kunnen we ook (veel) lachen en relativeren.

Wat is het meest bijzondere of memorabele moment dat je in je werk hebt meegemaakt?

Rianne: Werken tijdens de eerste weken van COVID-19-pandemie was echt een bijzondere ervaring. Iedereen ging in de crisis stand en opeens kunnen er bergen verzet worden en zijn de lijnen heel erg kort.

Sanne: Tijdens mijn studentstage had ik een bijzonder en memorabel moment. Ik kreeg namelijk de kans om mee te werken aan een beroepschrift voor een belangrijke zaak. Het was een uitdagende opdracht waar ik hard aan heb gewerkt om een goed onderbouwd en overtuigend beroepschrift te schrijven. Uiteindelijk werden delen van mijn opbouw en argumentatie gebruikt in het definitieve beroepschrift en dat gaf me extra motivatie om verder te gaan met mijn studie.

Als advocaat realiseer ik me nu dat het meest bijzondere aan mijn werk het vertrouwen is dat mensen in mij stellen om hen te vertegenwoordigen in hun juridische geschillen. Het feit dat ik een verschil kan maken in hun leven, is heel waardevol. Het is een grote verantwoordelijkheid om het vertrouwen van cliënten te verdienen en hun belangen te behartigen, en ik ben dankbaar dat ik deze rol mag vervullen. Het geeft me veel voldoening om te weten dat ik een positieve impact kan hebben op het leven van anderen door middel van mijn werk als advocaat.

Mark: Het meest memorabele moment dat ik tijdens mijn werk heb meegemaakt, heeft vooral te maken met de dag waarop ik mijn (lange) studietraject tot een goed einde wist te brengen. In 2013 begon ik op het mbo en heb ik vervolgens stapje-voor-stapje het Nederlandse onderwijssysteem doorlopen om uiteindelijk te kunnen beginnen aan een universitaire studie. Daarom was de dag dat ik te horen kreeg dat ik het laatste vak van mijn master met een tien had afgerond – en daardoor summa cum laude mijn meestertitel in de wacht had gesleept – een heel bijzonder moment.

Wat of wie inspireert jou?

Rianne: Alle zorgmedewerkers! Daar doen we het voor en het is ontzettend mooi om daarvoor werkzaam te zijn.

Sanne: Er zijn verschillende mensen en dingen die mij inspireren, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Mijn patroon is bijvoorbeeld standvastig en zelfverzekerd in zijn aanpak en weet goed hoe hij moet reageren in verschillende situaties. Hij laat zich niet gemakkelijk van zijn pad afbrengen. Daar zit een hoop kennis en ervaring achter waar ik ook van leer. Hij leert mij dat het belangrijk is om vast te houden aan wat je wilt bereiken in een zaak en om zelfverzekerd te zijn in mijn werk als advocaat. Zijn scherpe schrijfvaardigheden en zijn vermogen om snel tot de kern van een zaak te komen zijn tevens leerzaam. Hij inspireert mij om ook op die manier te werk te gaan en mezelf verder te ontwikkelen in deze vaardigheden, maar laat daarbij ruimte over voor mijn eigen stijl.  Daarnaast is er een collega die mij inspireert door zijn benadering van conflicten. Hij houdt altijd de belangen van partijen in het oog en probeert de relatie tussen partijen te behouden. Dit doet hij door mensen netjes en correct te benaderen en te zoeken naar oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn. Zijn aanpak is een voorbeeld van hoe je conflicten kunt oplossen zonder de relatie te beschadigen. Ik vind het inspirerend hoe hij zijn werk doet en probeer dit zelf ook toe te passen in mijn werk als advocaat. Verder haal ik inspiratie uit andere professionals in de juridische sector, die zich inzetten voor het behartigen van de belangen van hun cliënten en het verbeteren van de rechtspraak. Ook ben ik geïnspireerd door mensen die maatschappelijk betrokken zijn.

Op persoonlijk vlak word ik geïnspireerd door mensen die zich inzetten voor anderen en de wereld om hen heen. Dit kan bijvoorbeeld een vrijwilliger zijn die zich inzet voor een goed doel of een familielid dat anderen inspireert door zijn of haar levenservaring en doorzettingsvermogen.

Mark: Terwijl mijn vader met beide benen in het leven stond, belandde hij in najaar van 2020 door een herseninfarct plotseling op de intensive care. In de maanden die daarop volgden, heeft hij door medische complicaties meermaals op de rand van het ravijn gebalanceerd. Op dit moment is hij woonachtig in een zorgcentrum en rijdt hij in een rolstoel. Maar in plaats van de handdoek in de ring te gooien en zich over te geven aan de tegenslagen die hij te verduren heeft gehad, heeft hij een middelvinger opgestoken naar de afgrond, rechtsomkeert gemaakt en knokt hij dagelijks (met tegenwind) om alles terug te winnen dat hij door het herseninfarct is verloren. Door zijn onstuitbare doorzettingsvermogen, humor en relativeringsvermogen, is hij een voorbeeld voor eenieder die met moeilijkheden kampt.

Wat zou je aan de huidige (master)studenten willen meegeven?

Rianne: Je leert pas echt het arbeidsrecht in de praktijk. Dat klinkt een beetje vreemd, maar dat is echt zo. De theorie en jurisprudentie is absoluut noodzakelijk, maar de praktijk is altijd anders en nooit zwart wit. Dat maakt het juist ook ontzettend interessant! Daarnaast zijn de mogelijkheden qua carrière eindeloos. Zelf ben ik ook begonnen in de advocatuur en via een gemeente weer terecht gekomen in de zorg. Kijk vooral naar jezelf en wat voor een organisatie bij je past en ga daarvoor!

Sanne: Het belang van blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen. Ook zou ik aanraden om ervaring op te doen in de praktijk, bijvoorbeeld door meerdere stages te lopen of werkervaring op te doen bij een advocatenkantoor. Dit kan helpen om een beter begrip te krijgen van de dagelijkse praktijk van het juridische werk en om te kijken wat er echt bij jou past. Bovendien zijn geen twee advocatenkantoren hetzelfde, dus ervaring bij verschillende kantoren (of andere instanties) is altijd waardevol. Hiermee kun je later een weloverwogen keuze maken voor jezelf. Verder zou ik aanraden om een breed netwerk op te bouwen en contact te houden met medestudenten en professionals in de sector. Blijf ook altijd kritisch denken en vragen stellen, dit zal je helpen om jezelf te blijven ontwikkelen en te groeien als een succesvolle jurist.

Wat ik tot slot wil meegeven, is het belang van je persoonlijkheid. Tijdens je studie wordt er veel nadruk gelegd op het opbouwen van je CV, maar realiseer je dat het ook gaat om hoe jij als persoon invulling geeft aan bepaalde dingen. Je karakter en je persoonlijkheid zijn soms belangrijker dan je CV, mits je deze goed kunt toelichten. Stel bijvoorbeeld dat je naast je studie niet alleen maar stages hebt gedaan bij Zuidas kantoren, maar dat je ook een baantje had in de supermarkt omdat je geen studiefinanciering kreeg en jezelf toch door de opleiding heen sleepte. Dat laat bijvoorbeeld zien dat je bereid bent om hard te werken en dat je doorzettingsvermogen hebt. Of stel dat je naast je studie je familie ondersteunde, of dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan omdat je het belangrijk vindt om maatschappelijk betrokken te zijn. Dit laat zien dat jij prioriteiten weet te stellen en dat je hard werkt, ook als dat niet de meeste prestige oplevert. Dit soort eigenschappen zijn net zo belangrijk als je CV. Laat je karakter dus voor je spreken. En last but not least: bel of ga fysiek langs als je ergens wilt werken of stagelopen. Dan hebben mensen al een stem of een gezicht bij de brief die je stuurt, het kan je net een voorsprong geven.

Mark: Neem je plek aan de universiteit niet voor lief. Menig mbo-student droomt ervan om te mogen studeren aan een universiteit, maar wordt tegengehouden door het bureaucratische stramien van het Nederlandse onderwijsstelsel. Ik kan het weten, omdat ik jarenlang zelf een mbo-student was met zo’n droom. Het feit dat je mag studeren is een voorrecht. Behandel het ook zo en ben er trots op dat je deel mag uitmaken van het selecte gezelschap dat zijn/haar leven begint met een universitair diploma. Maar, geniet ook vooral van de enorme bron aan kennis die je tot je beschikking hebt!