Children’s Rights Research op Universiteit Maastricht: een dag vol ontdekkingen en inspiratie

Voor de meeste kinderen in Nederland is 5 december een magische dag, waarop ze reikhalzend uitkijken naar de komst van Sinterklaas, die cadeautjes en vreugde in huis brengt. Dit jaar beperkten de festiviteiten zich niet tot de voordeur van kinderen. Op dezelfde dag organiseerde de Universiteit Maastricht (UM) de Children’s Rights Research Day, een platform om baanbrekend onderzoek naar kinderrechten te presenteren.

Het evenement bracht studenten, onderzoekers en ondersteunend personeel samen, die allemaal enthousiast waren om diverse aspecten van kinderrechten te bespreken. De dag begon met inspirerende pitches van UM-onderzoekers, waarin projecten werden belicht die mogelijk waren gemaakt door het Children’s Rights Research Fund. Deze omvatten studies naar kinderrechten in Nagorno-Karabach, het recht op onderwijs in Turkije en het recht om gehoord te worden in Argentinië.

Vervolgens namen promovendi en wetenschappelijk personeel het woord en deelden zij hun lopende onderzoek naar onderwerpen zoals het zwijgrecht voor jonge verdachten, de onderwijsrechten van minderjarige asielzoekers, de empowerment van kinderen in stedenbouw en -ontwerp, en de rechten van kinderen in de facto staten die getroffen zijn door conflicten getroffen.

Het evenement verwelkomde ook bijdragen van studentenorganisaties, waaronder Amnesty International Maastricht Students en de UNICEF Student Association Maastricht. Zij presenteerden innovatieve initiatieven, zoals het maken van een podcast over kinderrechten en het schrijven van brieven aan kinderen in conflictgebieden om solidariteit en steun te betuigen.

Diepgaande analyses van onderzoek en methodologie

Het programma bestond uit twee rondes masterclasses. Experts leidden sessies over diverse onderwerpen, waaronder de rechten van toekomstige generaties, kinderrechten vanuit een sociaal-economisch perspectief en het belang van het recht om gehoord te worden. Methodologische masterclasses verkenden interdisciplinaire benaderingen van kinderrechtenonderzoek en ethische manieren om studies met kinderen uit te voeren.

Een hoogtepunt was een sessie onder leiding van ondersteunend personeel van de UM, die praktische inzichten bood in publieksbereik en de betrokkenheid van kansarme kinderen en jongeren. Deze sessies onderstreepten het belang van het vertalen van academisch onderzoek naar tastbare resultaten.

Keynotetoespraak: kinderrechten heroverwegen

De dag werd afgesloten met een prikkelende keynotelezing van professor Karl Hanson, getiteld "Theorizing Children's Rights: Do We Really Need to Reinvent Children's Rights?" Hij daagde het publiek uit om na te denken over fundamentele vragen: Wanneer is een kind een kind? Wat weten we over het begrip van kinderen voor hun rechten? Hoe beïnvloeden de percepties van kinderen de impact van deze rechten? De toespraak van professor Hanson bood een theoretisch kader dat de aanwezigen uitnodigde om het vakgebied kinderrechten kritisch te onderzoeken en te ontwikkelen.

Een dag van viering en betrokkenheid

De Children’s Rights Research Day eindigde met een viering van het onderzoek dat aan de UM wordt uitgevoerd. De aanwezigen waren vol energie en hoop, met een hernieuwde toewijding om ervoor te zorgen dat de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld, worden beschermd en gerespecteerd. Dit evenement was niet alleen een ontmoeting van gedachten, maar ook een viering van de gezamenlijke inspanning om een ​​betere, rechtvaardigere wereld voor kinderen te creëren.

Groepsfoto children's rights research day
Labels:
  • De vrijheid om te kunnen scheiden

    Huwelijkse gevangenschap is een vorm van huwelijksdwang. Dat hebben de VN-vrouwenrechtencomité en kinderrechtencomité ook geconcludeerd in de gezamenlijk algemene aanbevelingen in 2014. Zo is er sprake van huwelijksdwang als het één of beide partners niet is toegestaan om het huwelijk te beëindigen...

    huwelijkse_gevangenschap_LBM