Hbo’ers met migratieachtergrond zoeken langer naar werk, maar verdienen gemiddeld meer
Hbo-schoolverlaters met een migratieachtergrond hebben meer moeite om een stageplek of hun eerste baan te vinden dan hun leeftijdsgenoten zonder migratieachtergrond. Toch blijkt dat zij, eenmaal aan het werk, gemiddeld een hoger bruto uurloon verdienen. Dit komt naar voren uit een nieuw onderzoek van het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) dat verschillen in arbeidsmarktuitkomsten tussen deze groepen heeft onderzocht.
Het onderzoek, gebaseerd op data uit de HBO-Monitor, keek naar de zoekduur naar een stageplaats en een eerste baan, het salaris, de kans op een baan op minimaal hbo-bachelor niveau en de kans op een vast contract. De resultaten laten zien dat jongeren met een migratieachtergrond langer zoeken naar een stageplek en hun eerste baan dan jongeren zonder migratieachtergrond. Toch zijn er belangrijke overeenkomsten wanneer zij eenmaal aan het werk zijn: de kans op een baan op hbo-niveau is vrijwel gelijk voor beide groepen. Sinds 2016 hebben hbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond zelfs vaker een baan op hbo-niveau dan hun leeftijdsgenoten zonder migratieachtergrond.
Daarnaast blijkt dat jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond sinds 2017 gemiddeld meer verdienen per uur dan jongeren zonder migratieachtergrond. Dit salarisverschil is een belangrijke positieve ontwikkeling, ondanks dat jongeren met een migratieachtergrond minder vaak een vast contract krijgen.
Hoewel de zoektocht naar werk voor jongeren met een migratieachtergrond langer duurt, zijn de verschillen in zoekduur sinds 2014 geleidelijk kleiner geworden. Dit wijst op een verbetering van de arbeidsmarktpositie van deze groep door de jaren heen, hoewel er nog steeds uitdagingen bestaan.
Regionale verschillen en cultuurklimaat
Het onderzoek toont ook aan dat regionale factoren een rol spelen. In regio’s met veel interetnisch contact duurt de zoektocht naar een eerste baan voor hbo’ers met een migratieachtergrond langer. Dit effect wordt versterkt in regio’s met een conservatief cultureel klimaat, waar de zoekduur voor hbo’ers met een niet-westerse migratieachtergrond nog verder toeneemt.
Aanbevelingen voor werkgevers en regio’s
De onderzoekers raden aan dat werkgevers actief discriminatie en vooroordelen tegengaan, bijvoorbeeld door diversiteitstrainingen en objectieve wervingsprocedures te implementeren. Daarnaast zouden regionale samenwerkingen tussen onderwijsinstellingen, bedrijven en lokale overheden versterkt kunnen worden, vooral in gebieden met veel interetnisch contact en een conservatief cultureel klimaat. Het bevorderen van toegang tot netwerken en stages kan jongeren met een migratieachtergrond helpen sneller een baan te vinden en zo de arbeidsmarktparticipatie verder te verbeteren.et participation.
Lees ook
-
Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management
De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...