WarmetruienWeek op de Universiteit Maastricht
Niet één dag de verwarming een graadje lager, maar een hele week. Na een paar jaar meegedaan te hebben aan de nationale Warmetruiendag, gaat de Universiteit Maastricht dit jaar een stap verder en organiseert een WarmetruienWeek, van 11 tot en met 15 februari. Die week gaat de verwarming in alle UM-gebouwen in de binnenstad een graad omlaag. Met dank aan het Maastricht University Green Office.
De Warmetruiendag vindt dit jaar in Nederland plaats op 15 februari 2019. Het Klimaatverbond Nederland wil met deze dag energieverspilling tegengaan en mensen bewust maken van hun energiegedrag. Jacqueline Hendrix, mede-organisator van de UM-variant: “De warme trui staat symbool voor wat we zelf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het blijkt dat één op de vijf deelnemers aan Warmetruiendag na afloop bewuster omgaat met energie. Mooi toch?”
Hoe het begon
De UM sloot zich een paar jaar geleden aan bij Warmetruiendag op initiatief van het studentgedreven Maastricht University Green Office (Engelstalig). Het team van UM-GO is een drijvende kracht achter de duurzaamheidsdoelen van de universiteit en deze dag past daar goed bij. Vorig jaar werd op Warmetruiendag 1,8 ton CO2-uitstoot bespaard door de UM. Ruim twintig gebouwen in de binnenstad doen mee dit jaar. De gebouwen op Randwijck, waar laboratoria, proefdieren en/of proefpersonen aanwezig zijn, doen niet mee, maar medewerkers worden wel aangespoord om op hun kantoor de thermostaat een graadje lager te zetten. Dat geldt ook voor de collega’s op de campus Venlo en de Brightlands Chemelot Campus Geleen.
Vorig jaar interviewden we twee medewerkers en een student van het Green Office over Warmetruiendag. Lees het verhaal hier terug.

Lees ook
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management
De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...
-
Wie is er geïnteresseerd in wetenschap?
Het UM Supermarktlab is een interdisciplinair educatief concept waarmee kinderen kennismaken met voedselinnovatie, gezondheid en duurzaamheid, én leren hoe je complexe, actuele vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen.