Laveren tussen onzekerheid en onenigheid
Op vrijdag 2 november hield dr.ir. Joop de Kraker, hoogleraar Sustainability Assessment bij ICIS, zijn inaugurele rede. De kern van zijn betoog was dat een effectieve aanpak van duurzaamheidsvraagstukken begint met de erkenning dat het om ‘wicked’ problemen gaat, doordat ze gekenmerkt worden door zowel causale complexiteit als normatieve pluraliteit.
In sustainability assessment dient dit type problemen benaderd te worden door een combinatie van het reduceren van onzekerheden in kennis en van het verkleinen of overbruggen van maatschappelijke onenigheid erover. Dit zou bereikt kunnen worden in de vorm van een gezamenlijk experimenteer- en leerproces met betrokkenen, bijvoorbeeld in de context van stadslabs.
Lees ook
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...