Kunstwerk Florentijn Hofman (bekend van Rubber Duck) op gebouw Brains Unlimited ingehuldigd

De wereldberoemde kunstenaar Florentijn Hofman heeft een kunstwerk gemaakt voor de façade van het Brains Unlimited gebouw aan de Oxfordlaan 55 in Maastricht. In dit pand staat grensverleggend hersenonderzoek centraal en komen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven samen. Hofman heeft deze elementen op een creatieve en speelse manier verenigd en het pand – letterlijk - een uniek gezicht gegeven. Het kunstwerk is officieel ingehuldigd op vrijdag 4 maart.

 

Het gebouw aan de Oxfordlaan huisvest het multidisciplinaire imaging platform Brains Unlimited , waar wetenschappers en bedrijfsleven onderzoek doen naar veelvoorkomende ziekten als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS, en naar de ontwikkeling van menselijk gedrag. Brains Unlimited is een samenwerkingsverband tussen  de Faculty of Psychology and Neuroscience  van de Universiteit Maastricht, Scannexus en Biopartner Center Maastricht. Scannexus beheert de ultra hoge scanfaciliteiten, waaronder de beroemde 9.4 Tesla MRI scanner, en Biopartner Center Maastricht fungeert als incubator voor spin off bedrijven. 

Het kunstwerk van Hofman is geïnspireerd door het gebouw met al zijn functies en gebruikers. Het bestaat uit portretten die geïnspireerd zijn op scans. Het werk is mede tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Inge Hondebrink, medewerkers en studenten, veelal met een internationale achtergrond.  Het werk geeft op een uitnodigende manier meer zichtbaarheid aan het grensverleggende werk dat op deze plek wordt verricht. Het initiatief komt van de Kunst- en Erfgoedcommissie van de Universiteit Maastricht. 

Florentijn Hofman is een Nederlandse kunstenaar die internationaal naam maakte met zijn verrassende installaties. Meest bekend is zijn Rubber Duck, een enorme gele badeend die over de gehele wereld is tentoongesteld. De opblaasbare eend is aangemeerd in de havens van grote steden in Europa, Azië, Amerika en Australië.

Klik hier voor de 'Making of' video

Florentijn Hofman 500

Lees ook

  • Het Societal Impact Project

    Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.

    societal impact project biomedical sciences
  • Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19

    Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...

    Timo Clemens and Inge van der Putte
  • Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management

    De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...

    HPIM electives