WUN-event: Effecten van Brexit op hoger onderwijs
Op 9 februari organiseerde het Worldwide Universities Network (WUN) een Brexit-workshop op de Campus Brussel van de Universiteit Maastricht. Tijdens de workshop kwamen meer dan 40 topsprekers van het WUN-netwerk (van binnen en buiten de EU) bijeen om te spreken over de toekomst van het hoger onderwijs in de nasleep van Brexit. Onder hen waren vertegenwoordigers van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), de British Council, de Russel Group, de League of European Research Universities (LERU).
Het seminar zocht naar post-Brexit oplossingen binnen een globale context, met nadruk op beleidsontwikkeling en praktische benaderingen om internationale samenwerking op het gebied van onderzoek, onderwijs, mobiliteit te blijven stimuleren.
UM-collegevoorzitter prof. dr. Martin Paul: “De belangrijkste vraag is wat voor relatie we willen ontwikkelen in het licht van Brexit. Deze bijeenkomst liet zien dat er een positieve houding is -van zowel universiteiten uit Groot-Brittannië, als de EU en daarbuiten- richting een verdere samenwerking op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie. Doel van het seminar was te komen tot een actieplan om deze relaties ook voor de toekomst te behouden.”
Tijdens de workshop sprak ook masterstudent Robert Morgen (European Studies, Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen) over de effecten die Brexit op studenten heeft. Een van de punten die hij benadrukte is het belang van het continueren van mobiliteit/uitwisseling tijdens de studie.
Geïnteresseerd in de uitkomsten van het seminar?
Klik hier voor meer informatie en het actieplan.
De video geeft een korte impressie van het evenement.
Lees ook
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
Mag AI ons iedere dag manipuleren? Mag het getraind worden met onze gegevens zonder ons medeweten of onze toestemming? Hoe kunnen we wetten rond AI, privacy en concurrentie handhaven? Konrad Kollnig probeert met RegTech4AI antwoorden te krijgen op deze en andere vragen.
-
De Universiteit Maastricht is lid van het Young European Research Universities Network, en ter ere van het 10-jarig bestaan willen we je vragen om een speciaal jubileumlogo te ontwerpen.