Wetenschapscommunicatieprojecten UM beloond met NWO-subsidie

Twee beursaanvragen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn door subsidieverstrekker NWO gehonoreerd binnen het programma Wetenschapscommunicatie van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Beide projecten zetten zich in om het brede publiek in aanraking te brengen met wetenschap en krijgen daarvoor elk een bedrag van 25.000 euro. Van de in totaal 117 aanvragen heeft NWO er 16 toegekend.

Met de financiering van ruim 1 miljoen euro voor een divers palet van 16 projecten geeft de NWA een impuls aan het vakgebied wetenschapscommunicatie. De projecten gaan nieuwe communicatievormen inzetten, maar ook bestaande middelen op een andere manier gebruiken. De projecten zullen nadrukkelijk proberen om een publiek te bereiken dat niet vanzelfsprekend met wetenschap in aanraking komt. Een korte omschrijving van de twee Maastrichtse projecten:

PAS in de Buurt

Van welke vragen lig jij wakker of waar ben je nieuwsgierig naar? Zijn dat vragen die je misschien eens aan een wetenschapper wil voorleggen? Daarvoor hoef je niet naar de universiteit, want de wetenschappers komen nu naar jouw buurt. Ze zetten een tent op en gaan een avond lang in gesprek.

Rob van Duijn (Studium Generale, SSC) krijgt 25.000 euro voor dit project, waarin hij samenwerkt met Buurttheater Maastricht en Match.

Voluptas cinetica: de levenscyclus van het coronavirus

Hoewel de wereld momenteel beheerst wordt door het coronavirus, hebben slechts enkelen haar nanowereld mogen aanschouwen. Middels een animatie, gecompleteerd door echte microscopische beelden van geïnfecteerde cellen, beogen de onderzoekers hun passie voor deze nano-kosmos te delen en de levenscyclus van het virus inzichtelijk te maken voor een groot publiek.

Raimond Ravelli (M4I) krijgt 25.000 euro voor dit project, dat voortvloeit uit een onderwijsblok eerder dit studiejaar. 80 studenten van het Maastricht Science Programme hebben afgelopen september onderdelen van de levenscyclus van het coronavirus in beeld gebracht via verschillende (kortere) animaties. 

Nationale Wetenschapsagenda

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de NWA. Het doel van het onderzoek in de NWA is een positieve, structurele bijdrage te leveren aan de kennismaatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en op die manier wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Hieraan wordt onder andere invulling gegeven door het uitvoeren en bevorderen van wetenschapscommunicatie, in samenwerking met het Nederlandse wetenschapsveld. Door de interactie tussen de wetenschap en de samenleving te intensiveren wordt wetenschappelijk onderzoek zichtbaarder en concreter.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws