UM rector in gesprek met studenten en medewerkers

6 – LAW – Thema: beoordeling

"Laat ons alsjeblieft weer naar de universiteit gaan"

Rector Rianne Letschert erkent de behoefte onder studenten en zal er alles aan doen om de universiteit in september zoveel mogelijk open te stellen. Ze sprak tijdens de laatste etappe van haar Faculty Tour. De docent en de studenten van Rechtsgeleerdheid waardeerden het gesprek met Rianne: “Goed om te horen dat andere faculteiten ook worstelen met het 'nieuwe normaal'.”

5 - FHML - Thema: onderwijsactiviteiten

"Een van de studenten noemde PGO het hart van de Universiteit Maastricht is en dat is nu online", vertelde Rector Rianne Letschert aan UM's Videoteam na de vijfde etappe van haar Faculty Tour. En online PGO is gewoon niet hetzelfde als de levendige interactie in de klasruimte, voegde ze er direct aan toe. 

FHML student Riccardo Sacca zei het erg te waarderen dat de rector de tijd neemt om te horen hoe het met studenten gaat.

4 - SBE - Thema: zelfregulerend leren

COVID heeft studenten op zichzelf teruggeworpen. Velen worstelen met hun motivatie en het structureren van de studie. Zelfdiscipline is noodzakelijk. Gelukkig biedt de UM volop mogelijkheden om deze studenten te helpen, zegt Shula Mensah, tutor bij SBE, na afloop van de vierde Faculty Tour van de rector.

3 - FPN - Thema: betrokkenheid

Hoe houd je je studie en je sociale leven in balans binnen de beperkingen van COVID? Facetimen is belangrijk. Wandelingen ook. Online onderwijs? Niet echt. Veel studenten vinden het moeilijk om geconcentreerd en gemotiveerd te blijven, zegt rector Rianne Letschert na een bezoek aan een virtueel college aan de FPN. "Studenten moeten in contact kunnen blijven. Verrassend genoeg missen ze de bibliotheek het meest."

2 - FSE - Thema: technologie en ondersteuning

Het is de hoogste tijd dat de universiteiten weer opengaan. “De studenten moeten weer naar de campus kunnen”, zei UM rector Rianne Letschert na de tweede etappe van haar online tour langs de faculteiten.

Wat studenten enorm missen is de sociale interactie. Zo brengt een studente aan de Faculty of Science and Engineering haar dagen door in haar kamertje, pendelend tussen haar computer en haar bed.

1 - FASoS - Thema: welzijn

Rector Rianne Letschert is gestart met een ‘faculty tour’ om een beter beeld te krijgen hoe het gaat met de UM-gemeenschap tijdens de pandemie. Deze week sloot ze aan bij een tutorialgroep van FASoS. Tijdens dit gesprek ging het vooral over het psychisch en sociaal welbevinden van de studenten en hun begeleidster Aneta Spendzharova.

Een ander iniatief is ook deze week van start gegaan en gelukkig met fraai lenteweer: UM walks biedt mensen de gelegenheid om willekeurige andere studenten of collega's te ontmoeten tijdens een ontspannen wandeling. 

Lees ook

  • Bij onderzoeksinstituut CARIM werkt een groep onderzoekers – onder leiding van Joost Lumens - aan ‘het digitale tweelinghart’: een computermodel waarmee het menselijk hart wordt nagebootst. Dit onderzoek geeft aanleiding tot heel wat optimisme. Door de mogelijkheden die het digitale tweelinghart in...

  • Marieke Dewitte is één van de wetenschappers die op dinsdag 10 oktober optreedt in het Maastrichtse theater aan het Vrijthof tijdens de theatertour van de Universiteit van Nederland.

  • Vaatchirurg Lee Bouwman stort zich als onderzoeker op de implementatie van nieuwe technieken in de zorg. Als bijzonder hoogleraar Clinical Engineering bij de Faculty of Science and Engineering (FSE) en vanuit het Zuyderland Medisch Centrum, zoekt hij samenwerking tussen engineers en artsen om zo de...