UM neemt deel aan EU project in Thailand

In de eerste week van maart bezocht de directeur van Mundo, Han Aarts, Thailand voor de aftrap van een nieuw door de EU gefinancierd project. Geleid door het Thai Environment Institute (TEI) zal dit project zich richten op het versterken van de weerbaarheid van sociaal-economisch kwetsbare groepen in steden. De UM zal aan het project bijdragen met kennis en opleidingen.

Klimaatverandering

Huidige klimaatveranderingen impliceren grote uitdagingen voor Thailand, met name de toenemende onvoorspelbaarheid van regen is een groot probleem. Enerzijds leidt die vaker tot droogteperiodes, anderzijds tot meer overstromingen. Daar bovenop vergroot de stijgende zeespiegel het overstromingsgevaar in kustgebieden nog verder. De vele armere inwoners van Thailands’ snel groeiende middelgrote steden vormen daarbij een kwetsbare groep. Daarom beoogt dit project, dat wordt gefinancierd via de EU-ambassade in Thailand, de weerbaarheid van sociaal-economisch kwetsbare groepen in twee snel verstedelijkende regio’s in Thailand voor toenemende risico’s in verband met klimaatverandering te versterken. Het gaat om de regio rond de stad Khon Kaen in Noordoost-Thailand en rond de stad Hat Yai in de Songkhla provincie in Zuidelijk Thailand.

-de tekst gaat verder onder de foto- 

Mundo_project

Han Aarts bezoekt samen met het Thaise team van het SUCCESS-project een demonstratielocatie voor stedelijke landbouw bij Hat Yai in Zuid-Thailand. 

Mundo_project
Han Aarts ontmoet de manager van een demonstratielocatie voor stedelijke landbouw bij Hat Yai in Zuid-Thailand

SUCCESS

De volledige naam van het project is ‘Versterking van stedelijk klimaatbestuur voor inclusieve, weerbare en duurzame samenlevingen in Thailand’ maar zal door het leven gaan onder de veel eenvoudigere Thaise afkorting ‘SUCCESS’. Het project richt zich op organisaties die kwetsbare groepen in verstedelijkende gebieden vertegenwoordigen of ondersteunen, op terreinen zoals wonen en openbare voorzieningen, het verbeteren van wekgelegenheid, verbeteren van gezondheid(szorg), het ondersteunen van jongeren, vouwen, kinderen en ouderen. Al deze groepen krijgen te maken door toenemende risico’s vanwege klimaatverandering. Het project beoogt het besef van klimaatverandering te vergroten, wat klimaatverandering voor gevolgen kan hebben voor deze groepen en hoe deze groepen ondersteund kunnen worden in het verminderen van de kwetsbaarheid voor de gevolgen van klimaatverandering zoals droogtes en overstromingen. Het project zal worden gecoördineerd door het Thailand Environment Institute (TEI), met twee Thaise regionale organisaties en de UM als partners. De rol van de UM zal bestaan uit opleidingen op het gebied van klimaatverandering, het ontwikkelen van onderwijsmaterialen, het opleiden van trainers en het geven van advies en andere ondersteuning. 

Projectteam

Het doel van het bezoek van Han Aarts begin maart was het ontmoeten van het Thaise projectteam, diverse vertegenwoordigers van de belangrijkste partnerorganisaties in Thailand en het bezoeken van de regio’s in Noord-, Oost- en Zuid-Thailand waar het project zich specifiek op richten. In Hat Yai bezocht hij ook een demonstratielocatie voor stedelijke landbouw. Grote aantallen kleine boeren leven aan de randen van snel groeiende steden en zij vormen een van de doelgroepen van dit project. Op demonstratielocaties als deze kunnen deze boeren leren hoe ze hun inkomen kunnen vergroten ondanks de toenemende risico’s voor droogtes en overstromingen, door diversificatie van hun producten, werken met andere methodes en nieuwe manieren om hun producten te vermarkten.

Het project zal ongeveer vijf jaar lopen. Professor Pim Martens en collega’s van het
Maastricht Sustainability Institute (MSI) zullen naar Mundo bij het project worden betrokken.

Mundo_project

Han Aarts bezoekt samen met het Thaise team van het SUCCESS-project een demonstratielocatie voor stedelijke landbouw bij Hat Yai in Zuid-Thailand 

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...