Taalbeleid in het Europees hoger onderwijs
De toegenomen verengelsing van het hoger onderwijs staat in diverse Europese landen ter discussie. Is de verengelsing niet te ver doorgeschoten? Vergroot ze de kloof tussen wetenschap en samenleving? Vormt de verengelsing een bedreiging voor de Nederlandse cultuur? Hoe ziet een evenwichtig taalbeleid er uit dat recht doet aan zowel het steeds internationaler karakter van het hoger onderwijs als de taalgebonden culturele identiteit van een land? Tijdens een internationaal symposium gaan wetenschappers en beleidsmakers op 1 en 2 juli a.s. in Maastricht hierover in gesprek.
Dillema’s en uitdagingen
Wetenschappers en beleidsmakers uit uiteenlopende Europese landen buigen zich over de dilemma's en uitdagingen van de verengelsing. Daarbij kijken ze hoe daarmee op verschillende bestuursniveaus wordt omgegaan en wat geleerd kan worden van ervaringen in andere landen. Bijvoorbeeld of het taalbeleid tegemoet komt aan het cultuurbeleid en het economische beleid van een land. Maar ook wat de economische en maatschappelijke kosten en baten zijn van de verengelsing.
Tevens wordt gesproken over de gevolgen van het taalbeleid voor andere beleidsterreinen. Zoals de kwestie of de verengelsing tot een tweedeling leidt tussen studenten die uitsluitend een programma in het Engels volgen en studenten die dat niet doen.
Deze en andere vragen die tijdens dit symposium worden geadresseerd zijn niet alleen interessant voor wetenschappers, maar ook voor andere belanghebbenden zoals het bedrijfsleven, de overheid en het maatschappelijk middenveld.
Lees ook
-
Nederlandse Onderwijspremie voor UM-project Study Smart
Het interfacultaire onderwijsinnovatieproject Study Smart van Universiteit Maastricht (UM) is één van de drie winnaars van de Nederlandse Onderwijspremie 2025. Dat is dinsdag bekend gemaakt tijdens het Comenius festival in Den Haag.
-
Maastricht University erkend als topinstelling in CEO Magazine’s 2025 Green MBA Rankings
Wij zijn er trots op te kunnen delen dat Maastricht University School of Business and Economics is erkend als een topinstelling in de CEO Magazine 2025 Green MBA Rankings.
-
Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers
Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).