Schimmel-enzym in staat om veilig gluten af te breken in menselijk lichaam
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een schimmel-enzym in staat is om op een veilige manier gluten in het menselijk lichaam af te breken. Dat blijkt uit onderzoek bij twaalf gezonde vrijwilligers. Mensen die normaliter een glutenvrij of glutenbeperkt dieet volgen omdat ze geen gluten kunnen verdragen, zouden in de toekomst baat kunnen hebben bij het middel. De onderzoekers publiceren de succesvolle resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
Gluten zijn eiwitten die met name in verschillende soorten granen voorkomen en dus in veel voedingsmiddelen aanwezig zijn. Maar liefst één op de honderd Nederlanders kan voeding met gluten echter niet verdragen. Als deze mensen geen glutenvrij dieet volgen kunnen beschadigingen ontstaan aan het darmslijmvlies, met onder andere hevige buikpijnklachten tot gevolg. De overgevoeligheid voor de eiwitten kan zelfs leiden tot een chronische darmaandoening, die ook wel coeliakie wordt genoemd. Het volgen van een geheel glutenvrij dieet is vaak lastig, omdat niet altijd is aangegeven of een bepaald product wel of geen gluten bevat. Ook een etentje bij een restaurant kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen, omdat er soms ongewenst gluten in de gerechten kunnen zitten.
Schimmel
Het probleem is dat gluten niet goed kunnen worden verteerd door het menselijk lichaam, omdat het niet is uitgerust om deze eiwitten af te breken die rijk zijn aan het aminozuur proline. De meeste mensen merken daar niets van, maar bij een gluten-intolerantie zorgt dit wel degelijk voor problemen. Als de onverteerde eiwitten van de maag verder het spijsverteringskanaal in gaan, wordt namelijk een ontstekingsreactie opgewekt in de dunne darm, met alle gevolgen van dien. De Maastrichtse wetenschappers hebben aangetoond dat een bepaald enzym van de schimmel Aspergillus niger in staat is om gluten als het ware in stukjes te knippen en te verteren, nog voordat ze de maag verlaten. Het enzym (een zogeheten prolyl endoprotease) is voor het onderzoek als voedingssupplement gebruikt en onderzocht bij twaalf gezonde vrijwilligers.
Verteerd
Voor het onderzoek kregen de vrijwilligers twee verschillende maaltijden toegediend. Het verschil tussen de maaltijden werd gemaakt door de hoeveelheid aan calorieën, de hoeveelheid gluten was gelijk. Aan de helft van de maaltijden werd het schimmel-enzym toegevoegd, aan de andere helft werd een enkel een placebo toegevoegd. “De aanwezigheid van het enzym zorgde voor een duidelijk effect in vergelijking met een placebo”, zegt Bouke Salden, één van de hoofdonderzoekers van het Maastricht UMC+. “De meeste gluten waren namelijk al verteerd in de maag, zodat ze veilig verder het spijsverteringskanaal in konden gaan. Het maakt daarbij niet uit of de maaltijd uit veel of weinig calorieën bestaat.” Hoewel de resultaten bijzonder positief zijn, wil dat niet zeggen dat het enzym een glutenvrij dieet kan gaan vervangen. Salden: “Het kan er wel aan bijdragen om de overlast van gluten die je per ongeluk binnenkrijgt zo veel mogelijk te beperken. Dat maakt bijvoorbeeld uit eten gaan weer een stuk plezieriger.”
Lees ook
-
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.
-
Professor Rob Bauer, hoogleraar Finance van de Maastrichtse School of Business and Economics en houder van de Peter Elverding leerstoel, is de winnaar van de Greening Finance Prijs 2024. Deze prestigieuze prijs is uitgereikt door de Universiteit Oxford.