Op zoek naar het beste agrifood-idee van Nederland

Chips gemaakt van reststromen, insecten als voeding, vissaus van visafval, lokaal eten uit de vriezer, chocola van sinaasappelschillen en fermenteren als techniek terug in de Nederlandse keukens. Wat is the next big thing in de wereld van agrifood? Tien studenten en alumni pitchten hun idee voor een nog mooiere toekomst voor de land- en tuinbouw.

Steeds meer studenten zijn al in de schoolbanken bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Om dit ondernemerschap te stimuleren, organiseerde Dutch Food Week op Brightlands Campus Greenport Venlo eind februari een KickStartShow. Tien studententeams en alumni uit het groen onderwijs pitchten hun innovatieve idee, concept of eigen bedrijf op het gebied van agrifood aan een businesspanel.

Chips van reststromen

team bitez

Limburg werd vertegenwoordigd door vier studenten van de master Health Food Innovation Management van Maastricht University. Bernadette Conrads, Joep van den Broek, Daniël van den Brand en Art Muijsenberg willen een gezond snackproduct op de markt brengen: chips gemaakt van champignonrestromen. Deze chips met de naam Bitez wordt geproduceerd met een innovatieve microwave techniek met als resultaat een knapperige en smaakvolle chips, boordevol eiwitten, vezels en micronutriënten.
Art Muijsenberg (25): "We hebben alle vier een grote passie voor gezonde en duurzame producten, die een goed alternatief kunnen zijn voor de minder gezonde snacks die je nu in de schappen van de supermarkt vindt. Onze chips gaat niet de frituur in en is dus echt een stuk gezonder dan de gewone (groente)chips."

Lees ook

  • Op 25 oktober 2023 wordt voor de vijfde maal de Marc Cornelissen Brightlands Award uitgereikt. Tot 15 juni kunnen kandidaten zich hiervoor aanmelden. De award richt zich op iedereen in de grensregio Nederland-Duitsland-België, die bezig is aan een droom om de circulaire transitie te versnellen. Aan...

  • Zelfstandig besluiten nemen bij vergelijkbare situaties doen computers al volop. Maar kunnen zij ook kennis toepassen op nieuwe feiten? Mark Winands, de kersverse hoogleraar Machine Reasoning bij het Department of Advanced Computing Sciences (DACS), ontwikkelt rationeel handelende computerprogramma...

  • Zou het milieu erbij gebaat zijn als we plastic vervangen door papier of glas? Nee, is het verrassende antwoord van Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics. Zij pleit voor een alternatieve aanpak, gericht op meer bewustwording en kennis op het gebied van recycling.

Meer nieuws