NWO Rubicon beurs voor twee UM-onderzoekers

Twee UM-onderzoekers hebben een Rubicon-beurs ontvangen van wetenschapsfinancier NWO. Deze beurs geeft veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid om internationale onderzoekservaring op te doen. NWO handelt in lijn met de maatregelen die het kabinet neemt in de aanpak van het coronavirus. Dit betekent dat de UM’ers pas in het buitenland aan de slag gaan met hun onderzoek wanneer de situatie voor hen veilig is.

Onderzoek naar teken en balansverlies

  • Dr. Stepan Denisov (CARIM) gaat met zijn Rubicon-beurs twee jaar lang onderzoek doen aan de University of Oxford in het Verenigd Koninkrijk. Hij zal er onderzoek doen naar teken. Teken zijn vervelende parasieten, maar we kunnen veel van ze leren, vooral hoe we kunnen ingrijpen in ons immuunsysteem. Denisov wil onderzoeken hoe tekeneiwitten kunnen worden aangepast om zo levensbedreigende hyperinflammatie te kunnen behandelen.
  • Dr. Chris McCrum (NUTRIM) zal gedurende 16 maanden onderzoek doen aan de KU Leuven naar de reactie van het brein op plotseling balansverlies. Vallen is een groot maatschappelijk probleem. Inzicht in hersenreacties op plotseling balansverlies kan de behandeling voor risicogroepen verbeteren. McCrum gebruikt voor zijn studie mobiele hersenscan-technologie tijdens het lopen met cognitieve en balansuitdagingen bij ouderen met en zonder de ziekte van Parkinson.

Rubicon beurs

Wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf (max. 24 maanden). Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen het Rubicon programma. Dat ontleent haar naam aan de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘Veni, vidi, vici’.

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...