13 december 2019

Nieuw leven voor plastic afval

De groeiende berg plastic afval terugdringen en recyclen, dat is waar de studenten achter het initiatief Precious Plastic Maastricht zich voor inzetten. Niet alleen, maar samen met de inwoners van Maastricht. Sinds kort heeft Precious Plastic een partner gevonden in het Werkhuis Maastricht Noordoost. Samen bouwden ze een shredder, waarmee plastic kan worden vermalen en hergebruikt in een nieuwe vorm.

Injecteermachine

Het was goed samenwerken met de studenten, vindt Willy. “Ik moest alleen mijn Engels weer een beetje ophalen, maar ook dat is gelukt.” Nu de shredder af is, werkt hij met z’n collega’s alweer verder aan een injecteermachine. “Daarmee kunnen we nieuwe duurzame producten maken van het plastic dat uit de shredder komt”, legt Emma uit. Welke producten dat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Precious Plastic kijkt daarvoor onder meer naar oplossingen die de wereldwijd opererende community, opgericht om het recyclen van plastic te stimuleren, in andere landen heeft bedacht. “Mogelijkheden zijn er volop, van kunst tot dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Maar je hebt in elk geval een mal nodig. Misschien kunnen we daarvoor samenwerken met ontwerpers.”

Demonstraties

Het uiteindelijke doel is om heel Maastricht bewust te maken van de enorme hoeveelheid plastic afval. Emma: “Je kunt al dat plastic wel naar het buitenland afvoeren, maar als je het hier houdt, weet je tenminste wat ermee gebeurt. Wij willen met de shredder onder meer op scholen demonstraties gaan geven om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. En als de injecteermachine klaar is, plaatsen we een oproep, zodat mensen hun plastic naar ons brengen om te recyclen. Tegen die tijd moeten we dan wel een idee hebben wat we willen maken.”

Door: Meyke Houben (tekst)