Naar een verantwoorde koppeling van onderzoeksdata
Onze samenleving is in toenemende mate ‘datagestuurd’. Gegevens uit verschillende bronnen worden gecombineerd om tot nieuwe inzichten te komen, of om het effect van beleid te meten. Het kunnen combineren en analyseren van gegevens uit verschillende bronnen is voor zowel de wetenschap, het bedrijfsleven als voor de overheid van grote waarde. Echter, wet- en regelgeving stelt eisen aan het verwerken en delen van dergelijke vaak gevoelige persoonsgegevens.
Het CBS, de Rijksuniversiteit Groningen, en de Universiteit Maastricht doen daarom gezamenlijk onderzoek naar een verantwoorde wijze van analyseren van verspreide onderzoeksdata met behulp van Privacy Preserving Techniques.
Doel van deze samenwerking is om innovatieve benaderingen (technisch, organisatorisch, juridisch en anderszins) te ontwikkelen om data die zich bij verschillende bronnen bevindt, te ontsluiten, te koppelen en te aggregeren tot informatie, die niet op een andere wijze verkregen had kunnen worden. Uitgangspunt hierbij is dat de brondata bij de leverende partij blijft, en het gebruik van gegevens enerzijds antwoord geeft op de onderzoeksvraag en anderzijds plaatsvindt binnen het kader van de privacywetgeving (oa. AVG en CBS-wet, onder andere).
Wat zijn Privacy Preserving Techniques?
Privacy Preserving Techniques zijn technieken waarmee analyses op privacygevoelige data worden uitgevoerd, zonder dat partijen inzicht hebben in die privacygevoelige data zelf en zonder dat de privacygevoelige data de eigen organisatie verlaten.
In de whitepaper ‘Privacy Preserving Techniques’ worden vijf technieken beschreven.
- De hulp van een Trusted Third Party (TTP),
- Secure multiparty computation (SMC),
- Trusted execution environments (TEE),
- Rekenen met versleutelde gegevens (homomorphe encryptie),
- Gepseudonimiseerd datadelen
Voor meer informatie, zie de websites van de RUG en het CBS.
Lees ook
-
Maastricht University erkend als topinstelling in CEO Magazine’s 2025 Green MBA Rankings
Wij zijn er trots op te kunnen delen dat Maastricht University School of Business and Economics is erkend als een topinstelling in de CEO Magazine 2025 Green MBA Rankings.
-
Taalbeleid in het Europees hoger onderwijs
De toegenomen verengelsing van het hoger onderwijs staat in diverse Europese landen ter discussie. Hoe ziet een evenwichtig taalbeleid er uit dat recht doet aan zowel het steeds internationaler karakter van het hoger onderwijs als de taalgebonden culturele identiteit van een land? Tijdens een...
-
Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers
Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).